STEMTE PÅ CLINTON: Lacie Goff stemte på Clinton under valget, men fikk seg en overraskelse da hun oppdaget at foreldrene stemte på Trump.

– Det vanskeligste var å oppdage at foreldrene mine støttet Trump

Studentene Nick Saviano og Lacie Goff stemte ulikt da USAs neste president skulle velges 8. november.

Tekst: Lisa Botterli Flostrand, Aase Langan

I etterkant av valget står mange spørsmål ubesvart. Trump har sagt og lovet mye i løpet av valgkampen som skremmer mange, og appellerer voldsomt til andre. Meningene om hvilken retning USA nå vil ta er delte.

Noen anser Trump som svært uforutsigbar og er bekymret for utviklingen både innad i USA og for internasjonale forhold og samarbeid. Andre mener Trump er det beste som kunne skjedd USA og det internasjonale samfunnet.

– Det skjer ikke at han vinner

Nick Saviano (27) og Lacie Goff (25) er begge amerikanske statsborgere. Saviano studerer for tiden i San Francisco, og Goff tar masteren sin ved NTNU i Trondheim. Saviano stemte på Trump, Goff stemte på Clinton.

– Da Trump ble valgt tok jeg det veldig tungt. Gjennom hele valgkampen gikk jeg med en dyp og stor tro på at han ikke skulle vinne. Han er på stemmeseddelen, men det skjer ikke at han vinner, tenkte jeg, sier Goff.

Goff forteller at hun i starten av valgkampen følte at mange av hennes venner delte hennes syn, mens andre var mer stille. Etter hvert uttrykte flere og flere sin støtte til Trump. Selv om det skapte litt avstand i vennegjengen, var det likevel ikke det som var verst.

– Det vanskeligste var å oppdage at foreldrene mine støttet Trump. De har ikke sagt det direkte, men da valgkampen var over og Trump ble president fikk jeg en melding av mamma der det sto at «det var en fin dag», forteller hun.

Kunne ikke la en kvinne som Hillary vinne

Selv om mange tok valgresultatet tungt, finnes det også mange som nå ser lyst på framtiden. Nick Saviano ga sin stemme til Trump, men forteller at det ikke var hans første tanke. Etter å ha fulgt Trump gjennom valgkampen, var det ikke lenger tvil.

– Trump har faktisk mange fornuftige politiske standpunkt. Han var ikke mitt førstevalg, og gjennom valgkampen sa han mye som var feil. Likevel kunne vi ikke la en kvinne som Hillary Clinton vinne, sier Saviano, og sikter til spionasje-anklagen.

Han legger til at han tror Clintons politikk blant annet ville ha ført til færre arbeidsplasser, økt arbeidsledighet, og økt skatt.

Ser positivt på muren

Trump skapte reaksjoner i hele verden da han først la fram sitt valgløfte om å bygge en mur for å stoppe ulovlig innvandring og narkotikasmugling fra Mexico. Mange har reagert negativt på valgkampløftet, men Saviano selv har reflektert og kommet fram til de positive sidene med et slikt skille mellom USA og Mexico.

– Å bygge en mur er langt ifra skummelt. Det vil redusere strømmen av illegale og farlige stoffer som strømmer inn fra Mexico. Dette vil redde tusenvis av liv, og redusere USAs medisinske kostnader. På denne måten får vi samtidig muligheten til å kontrollere hvem det er som kommer inn i landet, sier Saviano.

Lacie Goff forteller at det vil være helt uvirkelig for henne dersom en slik mur blir en realitet. Likevel mener hun det er viktig at befolkningen ikke setter seg opp mot hverandre på grunn av uenigheter, men at man heller skal prøve å skape forståelse for hvordan de andre tenker.

– Det er jo ikke slik at alle som stemte på Trump er rasister. Det er mye mer komplisert enn det. Mange som stemte på ham er kanskje ikke enig i alt det han sa, men kanskje deler av økonomiplanene hans for eksempel. Når man støtter en politisk kandidat er man ikke automatisk enig i alt de står for. Slik var det ikke for meg og Clinton heller, sier hun.

Powered by Labrador CMS