TAR TAK: Marit Bergendahl i Tak over hodet får en hektisk tid framover, når hun skal sørge for husly til alle byens nye studenter.

Hushjelpen

Mens en permanent studentboligordning fortsatt synes å være i det blå, tar Trondheims studenter saken i egne hender og tilbyr kreative, midlertidige nødløsninger.

Tekst: Atli Bjarnason, Markus Tobiassen

– Velkommen til inn!

Studenten Maria Fosse geileider oss inn på og viser oss soverommet hun deler med en venninne. Foruten senga de deler opptar koffertene med klær det meste av gulvplassen. – Dette rommet skulle i utgangspunktet ikke leies ut, og så nå forflytter vi oss fra rom til rom etter hvert som andre i kollektivet flytter ut og inn, sier hun.

Etter to år i kollektivet sa venninnene opp leiekontrakten før sommeren. Men da planene om å flytte inn i drømmeleiligheten falt i grus, var de redde for å stå på bar bakke.

Panisk kjedereaksjon

Og det er kanskje ikke så rart. Hvert år møter studentene «boligkrise» og akutt plassmangel.

Foto: Lars Erlend Leganger, Under DuskenDÅRLIG KONTRAKT: Maria Fosse takket nei til drømmeleiligheten fordi kontrakten var svært ufordelaktig. Nå bor hun i samme seng som venninnen sin hos sine gamle huseiere.– Hos Studentsamskipnaden i Trondheim står nesten 2000 på venteliste, opplyser boligdirektør Terje Bostad i SiT.

Samtidig forteller Adresseavisa om budrunder på hybler som i utgangspunkt allerede står oppført med utleiepris Resultatet blir en desperat stemning på boligmarkedet blant studentene. Problemet er at tusenvis vil inn på markedet i løpet av få uker og det skapes et marked som studentene er lite tjent med. Mange senker kravene til standard fordi de er redde for å sitte igjen uten bolig i det hele tatt.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) mener at det trengs 12 800 nye studenthybler i landet for å oppnå et tilfredstillende nivå. I Trondheim alene trengs det 1460 nye enheter for å oppnå NSOs mål om en dekning på 20% i forhold til studentmassen.

For å motvirkeutviklingen finnes det studenter som jobber for å gjøre boligjakten i Trondheim enklere.

Kjemper mot utviklingen

Det er fredag ettermiddag og med telefonen på skulderen og kontaktinformasjon i veska er prosjektleder for Trondheimsvertene Torun Hegre i ferd med å slenge seg på sykkelen for å rekke en avtale med en internasjonal student på Tirc på Samfundet.

– Ettersom de internasjonale studentene inntar byen uten aning om hvor de skal bo, blir hverdagen vår stadig travlere. Vi prøver å bistå dem som best vi kan, forteller hun.

Trondheimsvertene finansieres gjennom utdanningsinstitusjonene i byen samt kommune og fylkeskommune, med mål om at Trondheim skal være studieby nummer én i Norge. Et knippe studenter står ansvarlig for de ulikene tiltakene som innefatter visningshjelp, veiledning, Trondheimsvertene og Tak over hodet.

Drøye ti minutter senere går Torun Hegre opp baktrappen på Samfundet, og passerer Tirc-skiltet «Welcome, – enjoy your stay».

Foto: Lars Erlend Leganger, Under DuskenLYSPUNKT: 440 av totalt 644 nye hybelenheter på Berg studentby var klare for innflytting 1. august denne høsten.Trondheim Interrail Center (Tirc) er en ordning som i utgangspunktet er ment for backpackere på tur. Ukene før studiestart fungerer den også som midlertidig bosted for flere internasjonale studenter. Men Tirc stenger snart, og kan ikke være noen hvilepute. Heller ikke for David, den franske utvekslingstudenten Torun skal møte.

– Dette er menneskene som gjerne vil leie ut et ekstra rom, smiler Hegre, og veiver med armene for å introdusere det unge paret for den franske utvekslingstudenten.

Den noe nervøse unge mannen håndhilser og nikker forsiktig.

– Nice to meet you.

Håper på vertsfamilie

For bare få timer siden stod David foran Trondheimsvertenes lokaler på Moholt i håp om å få veiledning i hvordan han skulle finne fram på boligmarkedet over nett. Stemningen blant de hjemløse studentene på Tirc de siste dagene har blitt mer desperat. Uttrykket i ansiktet hans da, var annerledes. Men inne bak de blå gardinene på kontoret på Moholt, fikk David et nytt håp.

– Jeg trenger nok ikke å si så mye under selve møtet. Det viktigste jeg gjør er å introdusere dem slik at de kan få muligheten til å bli bedre kjent, sier Hegre.

De fire setter seg ned i Edgar. Etter nærmere en halv time er det unge paret fornøyd.

– Vi kan jo vise ham leiligheten, så kan han se om han liker den, sier den kvinnelige verten.

Så glir fredagen over til lørdag. Helgen har begynt. For de hjemløse studentene ved Tirc betyr det også timer foran pc-en, på letingen etter et sted å bo. Og venting. Svaret fra det unge vertsparet får ikke David før mandag. For alt han vet er flere studenter mulige kandidater for leiligheten. Denne muligheten er ikke nødvendigvis endestasjonen. Søndag går turen til visning på Othilienborg.

Kan tape

Til alle studenter som skal på visning har leder Mari Helenedatter Aarbakke i Velferdstingetett råd:

– Ha is i magen, og ikke sett lavere krav til standarden enn du ellers ville gjort.

Uavhengig av hvem som vinner kampen om hyblene, tror Aarbakke studentene samlet sett vil tape i det pressede boligmarkedet.

– Mange betaler urimelige summer for boliger av lav standard, og i tillegg inngår flere tvilsomme leieavtaler, sier hun.

Foto: Eirik Indergaard, Under DuskenINGEN HUSLØSNING: Den franske utvekslingsstudenten Amaury Gautier skal videre til Tak over hodet, når Trondheim Interrail Center på Samfundet nå snart stenger.Alt var klappet og klart da Maria og venninnen for en måned siden skulle signere den nye leiekontrakten til drømmekolektivet på Bakklandet. Men begeistringen bleknet da de leste gjennom den, og innså hvor lite fordelaktig, og muligens risikabel, den var for dem.

– Vi skulle ha ansvar for å vedlikeholde blant annet kloakkanlegg og strømledninger, og å måke og strø utenfor vinduet. Hvis noen skled på isen og skadet seg, kunne vi få erstatningskravet.

Maria konfronterte huseieren, som ikke var til å rokke ved.

– Hun hadde tydeligvis ikke møtt så mye motstand tidligere, sier Maria.

– Virker vanskelig

Tilbake på Tirc finner vi franske Amaury Gautier. Han er også på boligjakt, men er ikke kommet like langt på vei som David.

– Jeg har ikke funnet noen leilighet ennå. Det virker som det er veldig vanskelig, sier Amaury på litt ustø, men svært brukbar norsk.

Siden han forlot Paris' forsteder til fordel for arkeologistudier ved NTNU, har han bodd en uke på Tirc. Snart må snart reise videre.

– Jeg skal fortsette å lete på boligmarkedet, men først skal jeg nok på Tak over hodet, sier han, og blir tydelig lettet når han får høre at han er garantert plass der.

Forberedelser

Tak over hodet er et tiltak opprettet av Studentbolighjelpen for å tilby studenter uten leilighet innlosjering de første ukene i studieåret, og garanterer plass til alle nye studenter ved NTNU, HiST og DMMH.

Marit Bergendahl er hotelldirektør for Tak over hodet på andre året. To uker før de store studentmassene inntar Trondheim er det nok å gjøre for at løftet skal holdes. Klokken er ni og kveldssolen skinner mot ruta idet Marit setter seg ned og forteller om hvordan de er enda bedre forberedt enn i fjor.

– Unnskyld, kan jeg ta meg litt te? Jeg har ikke spist middag enda, og skal bare få opp blodsukkeret litt, sier hun.

I fjor hadde de på et tidspunkt flere studenter enn boliger. Det ble hektisk.

– Det er alltid vanskelig å anslå hvor mange som kommer, men i år er studentbolighjelpen enda større. Vi har flere tiltak, og det at vi har begynt arbeidet tidligere og bedret samarbeidet har hjulpet, sier hun.

At det er nok av arbeid allerede er det ikke tvil om. Senger skal på plass. Brakker skal ryddes og gjøres om til sovesaler. Og når de åpner om kort tid tar det virkelig av.

– Jeg har så smått sagt ifra til mine venner at vi sees igjen i september, sukker Marit og smiler.

Foto: Eivind Sponga, Under DuskenIS I MAGEN: Ikke sett lavere krav til standard og leiekontrakt enn du ellers ville gjort. Ha is i magen, er budskapet fra leder Marie Helenedatter Aarbakke i Velferdstinget.Til tross for at arbeidet er slitsomt og krevende er det først og fremst optimisme å spore hos Marit.

– Det er utfordrende, men også veldig artig og ikke minst givende. Jeg gleder meg til å begynne.

Siste utvei

Det er gjerne når ingen andre muligheter gjenstår at studentene kommer til Tak over hodet. Der får de et sted å sove for 180 kroner natten og tilgang på utearealer med muligheter for grilling og parkering. Men det er lite som minner om hjemlig kos.

– Når de kommer til Tak over hodet, forteller vi dem at de må komme seg på visning. Tak over hodet er siste utvei. Du skal slippe å sove på gata, men du må gjøre en innsats, sier hotelldirektøren.

Enkelte blir likevel boende til langt ute i september.

Marit husker at hun selv følte seg ganske motløs da hun kom til Trondheim som førsteårstudent.

– Jeg hadde aldri bodd hjemmefra og følte meg som et stort spørsmålstegn. Som mange andre visste jeg ikke hvor jeg skulle starte. Studentbolighjelpen skal gi studenter en ende å begynne i, sier hun.

Krangler om tall

Da det ble flere studenter enn senger hos Tak over hodet i fjor var det ikke staten eller universitetene som tok tak, men Trondheims egne beboere. Familier åpnet hjemmene sine.

Med en forventet økning på 33 000 flere studenter i Norge i løpet av de neste tre årene er det kanskje på tide at også andre fatter alvoret. Det er ikke sikkert det holder med vertsfamilier i fremtiden.

Kunnskapsdepartementet (KD) er likevel lite villige til å ta kritikk og angriper NSO sine utregninger på studentboligdekning. De mener boligdekningen er høyere enn det NSO hevder. Når vi ringer og spør hva det er som gjør NSO sine tall kritikkverdige, svarer statssekretær Kyrre Lekve at KD i motsetning til NSO tar utgangspunkt i det samme beregningsgrunnlaget som Husbanken.

Foto: Eirik Indergaard, Under DuskenNØDLØSNING: Trondheim Interrail Center på Samfundet har i august huset mange studenter som står uten bolig.I Husbanken og Kunnskapsdepartementet regnes det to studenter på en parleilighet og to og en halv på en familieleilighet. NSO tar derimot høyde for barn og ektefeller/samboere i arbeid og operer med lavere beregningsgrunnlag.

– Er det ikke deres beregningsgrunnlag som blir unaturlig når dere regner med barn og personer i arbeid?

– Sannsynligvis ligger sannheten et sted mellom de to undersøkelsene. Men å skulle skaffe nøyaktige tall vil ikke minst koste mye penger. Dette er penger vi har bedre nytte av å bruke på nye studenboliger.

Statsråden påpeker også at antallet studenthybler som bygges har økt bektraktelig under den rødgrønne regjeringen og sier regjeringen er fornøyd med egen satsing på studentboliger.

– Og vi har i Soria Moria lovt å fortsette denne satsingen med over 1000 nye studentboliger i året.

Reddet av huseierne

Maria Fosse og venninnen fikk sin redning i form av deres gamle huseiere, som lot dem flytte tilbake. Til tross for at det ikke var noen ledige rom i kollektivet.

– De er helt supre mennesker, og kunne krevd langt mer i leie enn de gjør, sier Maria, og er tydelig svært takknemlig. Men hun innrømmer at hele situasjonen, som er ment å være midlertidig, tar på.

– Det er slitsomt å ikke ha sitt eget sted, og måtte leve ut av en koffert, sier hun.

Venninneparet har dessuten sprengt kapasiteten på soverommet med kun én seng.

– Det blir rotete og veldig intimt. Vi er gode venner, så det går bra å dele seng. Men det blir jo ikke noe privatliv, forklarer hun.

Maria innser at hadde det ikke vært for velviljen til hennes tidligere utleiere kunne hun til slutt ha blitt presset inn i en lite gunstig avtale.

– Hvis de gamle huseierne ikke hadde latt oss komme tilbake, måtte vi antakelig ha bitt i det sure eplet og underskrevet den andre kontrakten likevel , sier hun.

Powered by Labrador CMS