Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article ISFiT: Duško trenger støttespillere image

ISFiT: Duško trenger støttespillere

Fredsprisvinneren håper på økonomisk støtte i arbeidet med romfolkets rettigheter.

Onsdag formiddag besøkte Duško Kostic NTNU Dragvoll og Handelshøyskolen BI for å snakke om arbeidet sitt og romfolkets situasjon i Europa generelt og Kroatia spesielt.

– I Europa er det rundt 11 millioner romfolk uten et eget land og så lenge vi ikke har et eget land, er det ingen som tar ansvar for oss og vår velferd. Mange ledere venter nok bare på at vi skal reise videre og bli noen andres problem, sier Kostic til Under Dusken.

Bor i skogen

Kostic er grunnleggeren av organisasjonen Association of Roma Friendship (LUNA) og har i flere år kjempet for utdanning til romfolket og oppnådd sterke resultater, til tross for at den kroatiske regjeringen verken støtter han eller romfolket til utdanning eller jobb.

– Det har til nå nesten ikke vært høyere utdanning blant romfolket. Når foreldrene ikke har gått på skole, gjør ikke barna det heller og det blir en slags ond sirkel. Mange bor i tillegg isolert, gjerne i skogen, der de verken har tilgang på strøm eller nyheter, forteller Kostic, som selv er lærerstudent.

En ny tendens ser nå dagens lys blant romfolket og hele 94 prosent av elevene som deltar i prosjektet hans har fullført grunnskolen.

– Vi har også workshops hver helg. Vi har to forskjellig hver gang og lærer barna som kommer alt fra å prate mer om det som skjer rundt dem, romfolkets tradisjoner, viktigheten av utdanning og den stereotypiske oppfatning mange har av romfolket, sier han.

Ønsker internasjonale støttespillere

Internasjonale økonomiske støttespillere er det som står øverst på ønskelisten for fremtiden, sier Kostic.

– Med økte midler får vi mange muligheter. Først og fremst til å kjøpe et hus der foreldreløse barn kan bo og få støtte, men også en minibuss. Den vil bli brukt til å hente barn i nærliggende landsbyer til byen jeg jobber fra og få dem i barnehagen.

Han forklarer at dersom rombarna går i barnehagen vil de være forberedt til vanlige skole og dersom de ikke har gått i barnehagen, vil de måtte gå i spesialklasser, noe rombarn ofte gjør.

– Barn som går i spesialklasser får ikke lov til å begynne på videregående, så det å få dem i barnehagen er avgjørende for flere skal få seg høyere utdanning, sier han.

Studentsamskipnadene i Trondheim, Bergen, Oslo, Stavanger og Kristansand har gått sammen om Kaffekampanjen 2011, der studentene fra 01. til 15. februar kan betale en krone mer for kaffekoppen, som går til arbeidet i Kroatia.

– Disse pengene kommer veldig godt med. Jeg håper på en effekt av bidraget fra studentene og Fredsprisen, som gjør at flere får øynene opp for hva vi driver med og at flere vil støtte oss. Jeg vil også bruke den til å få mer publisitet i kroatiske medier, sier han.

Skryt til ISFiT og studentene

– Jeg har fått møte utrolig mange spennde og støttende mennesker gjennom ISFit og jeg er veldig glad for at over 100 land er involvert, sier Kostic.

Blant dem han har møtt er Kronprins Haakon, som ifølge Kosti skal til Kroatia i mai. Fredsprisvinneren har allerede vært i kontakt med den norske ambassaden i landet, og håper på et gjensyn med tronarvingen til våren.

– Kan du takke alle norske studenter for meg i avisen din? Takk dem for fredsprisen, mulighetene den gir meg, kaffekampanjen deres, mottakelsen jeg har fått og hele IsFit, avslutter Duško Kostic.