HYTTEBOER: – Da jeg bodde i byen betalte jeg det dobbelte av det jeg gjør her, sier lærerstudent Stian Monsen. I vår bodde han på Studenterhytta i Bymarka.

Når gode råd blir billige

I et stadig mer presset leiemarked finner trondheimsstudenter alternative bomuligheter.

Publisert Sist oppdatert

– Sorry at jeg er sen, vi måtte bare ta en dukkert etter joggeturen!

Lærerstudent Stian Monsen står foran oss med dryppende vått hår og en smilende jente ved sin side. Han bor på en hybel på tusen kvadratmeter, får fire hjemmelagde måltider servert hver dag, har en vaskedame som tar seg av all rengjøring og et kjøleskap med over 30 ulike ølsorter. Våren 2011 flyttet han inn på studenthytta til NTNUI midt i Bymarka. Han har ikke angret et sekund.

– Jeg har jobbet noen hyttevakter og betaler derfor bare 110 kroner dagen for full kost og losji. Det er 3410 kroner i måneden. Da jeg hadde hybel i byen betalte jeg det dobbelte av det jeg gjør nå, forteller en fornøyd Monsen.

Foto: Lars Erlend Leganger, Under DuskenDELT KJØKKEN: Maiken Reitan er leder for beboerutvalget i den nye studentbyen Teknobyen Studentboliger hvor 116 studenter deler kjøkken. Han flyttet fra en sliten hybel, der strømregningen var høy og plassen trang, og mener dette er den beste beslutningen han har tatt siden han kom til Trondheim for ett år siden.

– Jeg oppdaget hytta etter jul, og etter det har jeg vært her jevnlig. Det tok ikke lang tid før jeg ble godt kjent med dem som driver hytta, og derfra var veien ganske kort til å si opp den heller «shitty» hybelen min nede i byen, sier lærerstudenten.

Sammen med to andre har Monsen bodd hele eksamensperioden på Studenterhytta, og ser gjerne at flere hadde gjort det samme som han.

– Det er klart at ikke alle kan flytte hit, men det er absolutt rom for flere. Vi er som en liten familie her oppe. Spesielt vi som bor her over lengre tid har blitt fryktelig godt kjent, sier Monsen.

Prisstigning

Fra 2009 til neste år vil Norge ha opplevd en økning på 33 000 flere studenter. I år tar Trondheim imot 7000 nye studenter, og de blir møtt av et tøft leiemarked. Statistisk Sentralbyrå melder om en månedlig gjennomsnittsleie på 6 923 kroner i trønderhovedstaden. Samtidig viser markedspriser fra hybel.no at gjennomsnittsprisen for et rom i kollektiv har økt med 11,9 prosent mot samme periode som i fjor.

I Oslo og Bergen har leieprisene også steget, men i motsetning til Trondheim har de kun økt med sju prosent. At studenter som Monsen da søker mot billigere, alternative løsninger, er ikke overraskende. Mange forsøker studentboligene til Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT), men også de blir stadig dyrere. Prisen for en hybel på omtrent 11 kvadratmeter ligger på rundt 4200 kroner. Men de har ikke plass til alle. Ikke engang ti prosent av de nye norske studentene får bolig hos SiT.

Dobbeltrom

2500 trondheimsstudenter står fremdeles i boligkø hos SiT. Boligsjef Synnøve Hammer i SiT mener det ikke nødvendigvis betyr at de er husløse.

– Flere av disse har nok fått bolig i det private markedet, men velger likevel å bli stående på vår venteliste i håp om å få en SiT-bolig i løpet av høsten, sier Hammer.

Det er derimot ingen internasjonale studenter på denne ventelisten. De har nemlig fått dobbeltrom på et gammelt sykehjem.

– Vi har tilbudt de som skal studere i Trondheim frem til jul dobbeltrom på tidligere Persaunet sykehjem. De virker tilfredse med det, sier Hammer.

Sosial under tvang

Samtidig har SiT valgt å løse det stadig økende boligpresset blant studenter med å bygge en ny studentby i Klæbuveien 52. Den er imidlertid ikke som andre studentbyer.

Prosjektleder og eiendomssjef Bård Kåre Flem i SiT kan fortelle at det kun finnes en lignende studentby som han kjenner til, i Australia. Stående utenfor SiTs nye praktbygg viser han stolt frem prosjektplanen, og påpeker at Teknobyen Studentboliger er eksperimentell og nyskapende. Fem etasjer med studenthybler, et stort felleskjøkken og 116 kjøleskap. Sjansen for at dette ikke vil fungere i praksis er absolutt til stede, men det har SiT allerede tenkt på.

Foto: Lars Erlend Leganger, Under DuskenBOLTREPLASS: Nina Borgersen (t.v.) og Kristine Mari Johansen bor alene på hvert sitt firemannsrom på Trondheim vandrerhjem.– Skulle det skjære seg helt, har vi andre planer for bygget. Som for eksempel å gjøre det om til et hotell, sier Flem.

Boligsjef Hammer tror imidlertid at studentbyen vil fungere godt, og mener det er et fint tiltak for nye studenter i byen.

– Det vi har sett de siste årene, er at en del studenter som flytter hjemmefra for første gang blir sittende alene og er ensomme på hybelen. Unge mennesker har godt av å bo med andre unge mennesker, og i Teknobyen blir man tvunget til å være sosial, forteller Hammer.

116 studenter og et kjøkken

Maiken Reitan er lederen for beboerutvalget i den nye studentbyen Teknobyen Studentboliger. Hun er selv student og har tidligere vært husvert på Moholt studentby. Nå skal hun derimot ha ansvaret for at de 115 medbeboerne vasker kjøkkenet og stuen hver dag.

– Det er litt mye å gjøre akkurat nå, men jeg gleder meg veldig til å bo her. Man har selvfølgelig ingen garanti for hvordan det utarter, men jeg håper det vil gå fint, sier Reitan.

Hun tar oss med opp i andre etasje, der det gedigne kjøkkenet befinner seg. I skrivende stund bor hun her alene, men snart vil huset være fylt med nye studenter.

– Jeg ser på dette som en unik mulighet og en spennende utfordring. Særlig når alle 116 skal ha hver sin innflyttingsfest, sier Reitan.

Biologistudenten håper den nye studentbyen vil bli som en slags folkehøgskole, der samholdet studentene imellom vil bli sterkt.

– Jeg håper vi kan skape et godt miljø som gjør at folk ikke vil flytte etter kun ett år, forteller Reitan, som tydelig gleder seg.

Nakne menn på vandrerhjem

Øverst på Rosenborg bor Kristine Mari Johansen. Etter to måneder på Voll studentby ville førsteårsstudenten finne et nytt og billigere sted å bo. Svaret ble et 13 kvadratmeter stort firemannsrom på Trondheim Vandrehjem.

– Jeg tror ikke det går an å bo mer alternativt enn dette. Man opplever så mye rart, og treffer alt fra fjortiser som løper i gangene, kjekke surfegutter fra Australia, til menn som blotter seg utenfor dusjene, sier Johansen.

Psykologistudenten forteller videre om fellesdusjer og toalett på gangen, men etter mange backpackerturer er vandrerhjemmet mer enn godt nok for den sprudlende jenta. Hun liker at det skjer mye rundt seg, og spørsmålet om hvorvidt hun trives er nesten unødvendig.

– For øyeblikket ville jeg ikke byttet bort dette for en vanlig hybel. Da jeg skulle finne meg et nytt sted å bo innså jeg at alle hybler var utrolig dyre. Her betaler jeg kun 600 kroner måneden, men egentlig går jeg i pluss, forteller Johansen.

Som student på vandrehjemmet jobber man i tillegg til å bo der, og de lønnede resepsjonsvaktene sørger blant annet for at Johansen ikke trenger å ha sommerjobb.

– Alternativt

Selv om boligmangelen i Trondheim stadig blir større, er det intet nytt fenomen at studenter bor blant turister på Rosenborg. Faktisk startet ordningen allerede på 1970-tallet, og hvert år bor åtte studenter fast på Trondheim vandrerhjem.

– Det har blitt ganske populært å søke seg hit, og det er mange som får avslag, sier Johansen.

Hun titter bort på venninnen Nina Borgersen. Hun er også blant de heldige som har fått jobb. Jentene bor for øyeblikket alene på hvert sitt firemannsrom på vandrerhjemmet, og er tydelig fornøyde med bosituasjonen.

– Vi har det koselig, selv om det er mange snodige folk her.

Johansen ler høyt. Venninnen nikker anerkjennende.

– Det passer nok ikke for alle å bo her, man må like det alternativt. Og å treffe masse mennesker hele tiden, sier Johansen.

– Ville dere valgt å bo annerledes hvis leieprisene var lavere?

– Det ville jeg nok, men når prisene og konkurransen er som den er i dag, er jeg ikke i tvil. Dette er bedre enn en dyr hybel, sier Johansen tilfreds.

SiT takket nei til boligvogner

Det finnes andre muligheter, men SiT vil ikke bruke dem. Aktiv Utleiepartner er et av flere firmaer som har tilbudt SiT å sette opp midlertidige boliger for studenter, for å lette på boligtrykket.

– Det finnes tomtearealer i Trondheim hvor midlertidige bomuligheter absolutt kunne vært satt opp, forteller daglig leder Terje Arntsen i Aktiv Utleiepartner.

De har gitt SiT muligheten til å ta i bruk boligvogner og modulleiligheter til studenter som trenger tak over hodet.

– De sa at de ønsket å se på andre muligheter. Jeg synes det er rart at de takker nei til dette, når så mange studenter står uten bolig, sier Arntsen.

SiT kunne valgt å møte den enorme veksten av studenter med å sette opp midlertidige boliger. SiT, på sin side, mener de har valgt å bruke ressursene på andre mer presserende tiltak.

– Vi har fått en del henvendelser fra folk med midlertidige løsninger, men Persaunet sykehjem og de internasjonale studentene har blitt prioritert, sier boligsjef Synnøve Hammer i SiT.

Hun forteller videre at de gjerne skulle ha hjulpet til, men at de mangler kapasitet. Imens står boligvogner, som husløse studenter i Trondheim kunne bodd i, tomme.

Tre mil med pendling

Tilbake i Bymarka er atmosfæren stille og fredelig. Tilbakelent i sofaen, klimprende på en gitar, med vått hår etter nakenbading med ei ukjent venninne, ser larviksgutten mer enn tilfreds ut. Selv om man befinner seg langt unna trege busser, overfylte lesesaler og stressede studenter, finner likevel mange veien til hytta og den store peisestuen under eksamensperioden.

– Vi er absolutt ikke alene her. Folk kommer hit for å lese, slappe av, gå tur i skogen, treffe venner eller være med på den velkjente «badstuludoen» vår, forteller Monsen mens han tar en slurk av hvetepilsen fra Belgia.

Han legger til at det så og si er obligatorisk at bastuludoen spilles naken.

Han har også tatt et bevisst valg om å bruke naturen så mye som mulig, og sykler alltid, uansett hvor han skal. Selv om det betyr over tre mil med pendling til og fra skolen.

– Det er egentlig perfekt å bo her, for da får jeg en hard treningsøkt hver dag. Her om dagen syklet jeg hjem på morgenen etter en fest i byen, da en fyr i rasende fart på rulleski gikk forbi meg. Jeg tenkte med en gang at en på rulleski skal ikke ta meg igjen, selv ikke når jeg er i dårlig forfatning. Da jeg syklet forbi oppdaget jeg at det var Petter Northug. Det var ganske morsomt, forteller Monsen, mens han ler. Jentene ved siden av ham i sofaen er tydelig imponerte.

Deler rom med 15 andre

Monsen sier selv at han ikke savner noe ved å bo på hytta.

– Du merker den gode stemningen, ikke sant? Det er ikke noe du skal rekke, du spiller kort, du sitter og prater mye lengre, du må liksom ikke dra ut for å finne på noe. Jeg er på en måte konstant på hyttetur, sier Monsen.

Han er uansett ikke som den gjennomsnittlige student, ifølge ham selv.

– Jeg er litt rastløs av meg, og ikke redd for å finne på nye ting. Du må føle litt på det at du ikke har så mye å gi slipp på nede i byen. Og du må være villig til å sove på sovesal. Jeg har jo ikke noe privatliv lenger. Jeg deler stort sett rom med fem til femten andre personer hver natt. Men det er ikke så fett når det ligger et par ved siden av meg og har samleie da, det kan jeg innrømme, sier Monsen.

Men han er rask med å si at han synes hytta er fantastisk, og at han digger å være der. Bare tenk deg badstuludo, nakne kropper og Bayer flere ganger i uka.

– Det blir ikke stort bedre enn det, konstaterer Monsen.

Powered by Labrador CMS