ÅPEN FOR PÅVIRKNING: Møtet med studentmassen var Kunnskapsministerens første siden hun tok over for Tora Aasland. Halvorsen fridde til publikum ved å ønske alle velkommen til å sette griller og kampsaker i hodet hennes.

– Vi bygger boliger vi ikke har råd til å bo i

Leder Ola Magnussen Rydje i Velferdstinget var blant studentpolitikerne som hadde funnet veien til Dragvoll da Kristin Halvorsen var på besøk for å snakke boligpolitikk.

Tekst: Jonathan Holt Thorbjørnsen, Peder Moan Hasselknippe

Forrige uke skrev Under Dusken at studentene blir skvist ut av at stadig hetere boligmarked.

LES SAKEN HER.

Leder Ola Magnussen Rydje i Velferdstinget etterlyste handling fra regjeringen da kunnskapsminister Kristin Halvorsen gjestet mandagens folkemøte om studentboliger på Dragvoll.

– Jeg er klar over tidligere tiltak fra regjeringen, men savner en videre satsning. Det bygges nå 1000 studentboliger i året, men tilskuddene til disse øker ikke i takt med stigende byggekostnader, sier Rydje.

Stillestående tilskudd

Da regjeringen vedtok å bygge 1000 studentboliger i året på landsbasis, tilsvarte tilskuddet på 250 000 kroner per boenhet 50-60 prosent av byggekostnadene. Til tross for kraftig prisvekst er tilskuddet uendret siden 2005. Dette medfører at staten kun dekker litt over 30 prosent av dagens byggekostnader. Resten må finansieres av studentene gjennom økt husleie.

– Studentene sitter igjen med regninga og vi bygger boliger vi ikke har råd til å bo i, sier Rydje.

Lederen for Velferdstinget mener regjeringen har to alternativer for å løse studentenes boligsituasjon.

– Man kan enten øke studiestøtten eller bygge flere studentboliger. Det satses ikke på noe av dette i dag, sier Rydje.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen oppfordret til kamp om 11 måneders studiefinansiering, men påpekte at et slikt tiltak faktisk kan bidra til økt prispress i boligmarkedet.

– En studielånsøkning vil bidra til økt kjøpekraft blant studenter, men dersom det kun innebærer at studenten kan betale mer for samme bolig vil prisene gå opp. Da er vi like langt, sier Halvorsen.

Foto: Jonathan Holt Thorbjørnsen, Under DuskenGODT OPPMØTE: Kunnskapsministeren var overrasket over at så mange hadde funnet veien til D1. Ministeren fikk flere spørsmål fra salen etter innlegget.Kunnskapsministeren mener derfor den viktigste prioriteringen vil være å bygge flere studentboliger slik at tilbudet bedre svarer til etterspørselen.

STUDENT-TV VAR OGSÅ PÅ PLASS, SE DERES SAK HER 

— SiT blant de beste

Styreleder Amund Aarvelta i SiT påpekte at Trondheim som studentby står overfor en rekke særegne utfordringer.

– En tilflyttningsandel på 50 prosent og en stor andel internasjonale studenter gjør noe med presset i boligmarkedet. I dag har SiT 4 800 studentboliger i Trondheim. 30 prosent av disse har internasjonale beboere, sier Aarvelta.

Aarvelta etterlyser en ny tildelingsmodell for midler til nye studentboliger.

– Staten bør basere tildelingen sin mer på meritter, hvem som effektivt klarer å realisere tildelte boliger. SiT har vist seg å være blant de beste på dette. Bare de siste 3-4 årene har SiT bygget 1 400 nye boliger, om man medregner de 612 boligene som er ventet å stå ferdige ved Lerkendal innen 2014, sier Aarvelta.

Kommunen vel så viktig

Noe av grunnen til studentsamskipnadens suksess er gode rammevilkår og tomteavtaler fra kommunen.

– Vi har en kommune og et bystyre som er opptatt av at kunnskaps- og studentbyen Trondheim skal være så god som mulig. Om SiT må kjøpe tomtene til markedspris vil vi ikke klare å realisere dette med dagens tilskuddsordning. Vellykket boligpolitikk forutsetter et samspill mellom kommunen, staten og studentene, sier Aarvelta.

Kristin Halvorsen trekker også frem viktigheten av samarbeid mellom myndigheter og studentsamskipnadene.

– Du finner knapt noe mer avregulert enn boligmarkedet, der markedskreftene får herje tilnærmet fritt. Dette gjør det utsatt for svingninger. Samtidig vil det å løse studentboligkrisa også være med å løse den generelle opphetingen i boligmarkedet, sier Halvorsen.

_

Foto: Jonathan Holt Thorbjørnsen, Under DuskenOPPFORDRER TIL ENGASJEMENT: Ministeren mente at studentene best kan møte markedets utfordringer om de selv involverer seg i studentboligpolitikken.

Powered by Labrador CMS