BOLIGKLEM: SSB spår at boligprisene vil fortsette å øke i tiden framover.

Betalte 35 000 kr til falsk utleier

Utenlandsk svindlermiljø har fått øynene opp for boligmarkedet i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke skrev adressa.no at politiet ventet en anmeldelse fra en kvinnelig student som ble tilbudt en allerede utleid hybel av en engelsktalende kvinne. Studenten aksepterte tilbudet og forhåndsbetalte depositum uten selv å ha sett leiligheten. Først da hun møtte opp på døra med flyttelass skjønte hun at hun var blitt lurt. Nå er saken anmeldt.

Fagleder Mona Gikling ved vinningsteamet ved Sør-Trøndelag politidistrikt forteller at de har mottatt to slike anmeldelser i løpet av sensommeren, der falske utleiere har stukket av med store depositumsbeløp.

– Det dreier seg om to ulike personer som hver har betalt inn 35 000 kroner til samme konto. Utleieadressen var i begge tilfeller den samme SiT-boligen, sier Gikling.

Opererer fra utlandet

I følge politiet er det grunn til å tro at bakmennene opererer fra et organisert miljø i England. Det er nå åpnet etterforskning, men det er vanskelig å finne gjerningsmennene i slike saker der det etterlates svært få reelle spor. Alt du trenger for å registrere deg på finn.no er et midlertidig telefonnummer og en epostadresse.

– Vi ser at aktørene finner faktiske annonser fra andre boligaviser, og legger ut disse på finn.no, rubrikk.no og lignende nettsteder. Dette er hybler og boliger som gjerne virker attraktive for studenter, sier Gikling.

Det eneste som endres er kontaktinformasjonen til utleier.

Eget ansvar

I et presset utleiemarked blir det stadig enklere for svindlerne å spille på studentenes tidsnød og mangel på alternativer. Økt informasjon om svindelforsøkene er likevel med på å bremse trenden.

Les også: Ikke gå i annonsefella.

– Det er flere som har blitt forsøkt lurt til å betale depositum til falske utleiere, men luktet lunta og stoppet seg selv før pengene har skiftet hender. Vi hadde mange anmeldelser av slik svindel ifjor, men kun disse to så langt i år, sier Gikling.

Politiet tror bevisstgjøring og påminnelser i media er med på å forebygge at flere går i fella.

– Vi har i større grad gått ut og advart mot slik virksomhet i media, og håper at vi nå ser litt resultater av dette. Finn.no og rubrikk.no ønsker å fremstå profesjonelle og har fått bedre rutiner for å oppdage falske annonser, og vi har jevn kontakt med disse nettstedene, sier Gikling.

Til slutt er du likevel selv ansvarlig for å unngå svindel.

– Det er klart at riften om hyblene skaper desperasjon hos studentene i disse dager, men betal aldri depositum før du har sett leiligheten med egne øyne, sier Gikling.

Powered by Labrador CMS