Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Leder Norges mest engasjerende idrettsforening image

Leder Norges mest engasjerende idrettsforening

I snart et år har Henrik Tveiterås ledet TØH sportsklubb, et år som har vært preget av sportslige oppturer og økonomiske nedturer.

Det er fredag kveld, og Trondheim Økonomiske Høyskoles Sportsklubb (TØH SK) har nettopp avsluttet en to timers innebandy-økt i Trondheim Spektrum. I cafeen utenfor hall C sitter Henrik Tveiterås. Tveiterås har det siste året ledet TØH SK, og selv i en travel studenthverdag finner han tid til å være aktiv i flere av klubbens idretter. Han er ikke i tvil om at det er verdt det.

– Jeg vil engasjere meg i noe ved siden av studiet, sier Tveiterås.

Det å engasjere seg i nettopp idrettslaget var naturlig for Tveiterås. 22-åringen har en bred sportslig bakgrunn fra fotball, langrenn, sykling, skyting og innebandy, for å nevne noen. Han har også studert idrett i Brasil og på Bali.

Syklet styrkeprøven

For Tveiterås har tiden som leder i TØH SK handlet om mye mer enn å møte på treninger. Det handler om å bygge opp en forening.

– Vi ble stiftet for bare 4 år siden, så vi er fortsatt en ung organisasjon, sier Tveiterås.

Til å begynne med bestod TØH SK kun av et fotballag. Nå har klubben tre fotballag, ett innebandylag og flere lag i håndball og volleyball. Nytt av året er en sykkelgruppe som syklet den store styrkeprøven, Trondheim - Oslo.

Engasjerte supportere

I utgangspunktet hørte TØH inn under Høyskolens idrettslag, HiSSI. Men ildsjeler på TØH fant ut at de trengte sitt eget idrettslag.

– Det betyr veldig mye for TØH at vi har vår egen sportsklubb. Vi er en liten skole, og vi ser hverandre hver dag, derfor får vi en veldig sterk lagfølelse, sier Tveiterås.

Denne lagfølelsen kom tydelig frem da TØH SK ble med på konkurransen «klubben i mitt hjerte».

LES MER OM DEN SENSASJONELLE DELTAKELSEN HER

Dagbladet og P4 hadde avholdt en konkurranse på nettet, der folk kunne stemme på sin sportsklubb. Med landets mest engasjerte tilhengere klarte TØH SK (150 medlemmer) å knuse Norges største idrettsforening, NTNUI. TØH SK vant både klassen for studentidrettslag og i klassen for bedriftidrettslag, med dobbelt så mange stemmer som andreplassen. Seierne ga 50.000 i premiepenger.

– På en skole med 1200 studenter fikk vi ca. 6000 stemmer, det viser hvor stort engasjementet for TØH SK er, sier Tveiterås.

Mistet 100.000 kroner

2012 lå lenge an til å bli et supert år for TØH SK rent økonomisk. De hadde allerede en lukrativ dugnadsavtale med Rosenborg, og i tillegg fikk de en dugnadsavtale med arrangementet «We love the 90's» verdt omtrent 100.000 kroner. Men på på grunn av store økonomiske kutt i RBK og flytting av «We love the 90's» mistet TØH SK begge avtalene.

– Avtalen med «We love the 90's» var i utgangspunktet den største oppturen i år, men endte opp med å bli den største nedturen, sier Tveiterås.

Sportslige oppturer

Selv om det forsvant rundt 100.000 kroner fra budsjettet, har klubben reddet seg godt inn. 2012 ender med et akseptabelt budsjettunderskudd. Dessuten stilles de økonomiske nedturene i skyggen av de sportslige oppturene. Hvert år møtes de økonomiske høyskolene TØH og BI til et sportslig oppgjør. Etter flere år med tap mot BI, ble 2012 året da TØH endelig tok vandrepokalen hjem til Moholt. I tillegg kom herrelaget i fotball til semifinalen i bedriftsluttspillet, og det ble opprykk for både volleyballag og håndballag. Innebandylaget kom på andreplass i bedriftsserien.

Går til nytt lederverv

Tveiterås ser for seg år med vekst for TØH SK i årene som kommer.

– Vi har potensialet til å vokse, og en ny modell for studentidrettsforeningene i Trondheim vil gi oss bedre rammevilkår, sier Tveiterås.

Men den videre veksten blir under ny ledelse. Ved nyttår gir Tveiterås seg i TØH SK. 22-åringen er derimot ikke ferdig med å engasjere seg. I januar går han løs på nye utfordringer som leder for hele studentforeningen på TØH.