Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article — Vi er alle Majid image

— Vi er alle Majid

Artister og talere tok salen med storm da Studentenes Fredspris 2013 ble tildelt Majid Tavakoli.

Det var et ivrig publikum som hadde møtt opp for å se vinneren av Studentenes Fredspris 2013 bli hedret i Olavshallen fredag kveld. Foruten utdelingen besto seremonien av rørende kunstneriske innslag og taler, og stemningen i salen var til tider elektrisk.

Les mer: Til ære for Majid

Kveldens naturlige høydepunkt var utdelingen av Studentenes Fredspris. Vinneren, Majid Tavakoli, kunne ikke selv være der, da han sitter fengslet for sitt arbeid i Iran. I stedet ble han representert av en tom stol i et glassbur. Vinnerens fravær så ikke ut til å dempe stemningen i salen, men heller understreke viktigheten av prisen. Gjennom et bildeshow fikk publikum se mennesker verden over gi sin støtte til Tavakoli, mens de selv hedret vinneren med stående applaus.

— Sterkere enn noensinne

Leder Mahmood Amiry-Moghaddam for Iranian Human Rights Movement var også tilstede under utdelingen. I sin tale snakket han om metodene styret i Iran bruker for å skremme og virke mektigere enn de egentlig er. Han kom også med en direkte beskjed til Irans leder:

— Verden følger med, og du vil bli holdt ansvarlig for det regimet ditt gjør, sa han.

Amiry-Moghaddam mente fredsprisen viser at studentbevegelsen ikke er kraftløs.

— I dag er Majids stemme sterkere enn noensinne, fordi dere er hans stemme. Før eller senere vil den iranske våren komme. Fram til da er vi alle Majid, sa han.

— Vil ikke være stille

Da Min Ko Naing vant prisen i 2001 satt han fengslet, og kunne ikke motta den. Han var da leder for organisasjonen All Burma Federation of Students Unions (ABFSU) og en ivrig forkjemper for demokrati og frihet. Fredag fikk han stående applaus fra salen da han kom for å holde vinnertalen sin.

— Da jeg holdt på å kollapse i fengsel var denne prisen svært viktig for meg. Den ble gitt til alle studenter som kjemper for frihet i vårt land, ikke bare meg, sa Ko Naign fra scenen.

Også leder Therese Høstad for Studentenes Fredspris holdt en gripende tale. Hun påpekte hvor viktig det er å bry seg.
— Poenget med ISFiT er å lære ved å høre hva andre sier. Det er opp til oss å skape en bedre verden for studenter overalt. Vi vil ikke være stille før vi har oppnådd rettferdighet for Majid, sa hun.

Mellom talene bandt de kunstneriske innslagene det hele sammen. Trondheim Symfoniorkester, Christoffer Øien og Mousai Duo var blant dem som ville hedre årets fredsprisvinner. Sammen med publikum formidlet de engasjement og lidenskap, og skapte en følelse av at det er mulig å forandre verden. Med gjennomgående høy kvalitet ga det en fin ramme rundt et alvorlig tema.

Les et lengre intervju med Min Ko Naing i neste utgave av Under Dusken.