Nyheter
Kommentar
Leder
Debatt
Reportasje
Portrett
Forskning
Forbruker
Sport
Musikk
Kultur
Anmeldelse
Underholdning
UKA
ISFiT
Pstereo
Øyafestivalen
Festningen
Article Trondheim vertsskapsby for internasjonal energikonferanse image

Trondheim vertsskapsby for internasjonal energikonferanse

Verdens største studentdrevne energikonferanse skal avholdes i Trondheim.

Fra den 13. til 15. juni vil realfagsbygget ved NTNU Gløshaugen bli fylt opp i anledning «The International Student Energy Summit» (ISES). Konferansen har blitt arrangert to ganger tidligere – begge gangene i Canada, og for halvannet år siden begynte søknadsprosessen hvor tredje vertsby skulle utnevnes. Tre studenter ved petroleumsfag på NTNU bestemte seg for å søke.

— Det var en professor ved instituttet som anbefalte oss å søke. Vi la blant annet vekt på at Norge besitter ekstremt stor kompetanse innen energi, sier petroleumsstudent og nå leder for ISES 2013, Alexander Hanssen.

Søknaden gikk helt til topps, og med NTNU i ryggen danket de tre trondheimsstudentene ut universiteter som blant annet Berkeley, som forøvrig hadde en anbefaling fra president Barack Obamas stab å vise til.

— Vi ble positivt overrasket, men vi la ned veldig mye arbeid i søknaden. Det var ikke flaks at Trondheim ble valgt, men hardt arbeid, sier Hanssen, som i etterkant har fått med seg om lag femti studenter til å jobbe opp mot ISES 2013.

500 studenter fra 50 land

Markedssjef Stine Bakken kan imidlertid opplyse at arrangementet kun er åpent for utvalgte deltakere – studenter som forhåpentligvis skal komme fra hele femti ulike land.

— ISES er en internasjonal konferanse, og man må stå på listen for å komme inn. Vi sikter på å få en lik fordeling av deltakere fra hele verden, og målet er å samle 500 studenter fra 50 land, slik at ulike land og bakgrunner er representert, sier Bakken.

Talerstolen skal inntas av blant annet NATOs sjef for energisikkerhet, direktøren i World Petroleum Council og ledende skikkelser innen energiindustrien. Gjennom forelesninger, innlegg og debatter håper arrangørene både å engasjere og opplyse deltakerne.

— Vi ønsker å lage et forum hvor studenter fra forskjellige retninger møtes, slik at man ikke bare diskuterer med de man er enig med, men også de man i utgangspunktet er uenige med, sier leder Alexander Hanssen.

Neste generasjons energiledere

Hanssen påpeker at konferansen ikke vil fronte noen spesifikk energiform fremfor en annen, men at den vil innta et nøytral standpunkt til hva som er rett og galt.

— Vi er for tiden i en overgangsfase. Det er mange aktuelle former for energi, men energibehovet øker stadig, og gjennom ISES 2013 vil vi oppfordre til samarbeid mellom de ulike partene i energisektoren, sier Hanssen.

Ved større konferanser kan studenter ofte finne seg plassert på bakerste rad uten mulighet for å komme med innspill, men Hanssen understreker at ISES vil gjøre nettopp det motsatte, og vektlegge de deltakende studentenes meninger.

— Vi vil engasjere studentene og legge til rette for diskusjoner. Det er tross alt vår generasjon som skal lede an energisektoren i fremtiden, sier ISES 2013-lederen.