Nyheter
Kommentar
Leder
Debatt
Reportasje
Portrett
Forskning
Forbruker
Sport
Musikk
Kultur
Anmeldelse
Underholdning
UKA
ISFiT
Pstereo
Øyafestivalen
Festningen
Article Er du på boligjakt? image

Er du på boligjakt?

Mange bruker nettsteder som FINN.no, hybel.no og rubrikk.no i jakten på bolig. Dette utnytter falske utleiere.

Man kan ofte få gode leieavtaler gjennom familie og venner, men på det åpne markedet er utleier sjelden interessert i å skille seg ut fra resten av utleierne. Et presset utleiemarked gjør det enklere for svindlere, da desperate studenter biter på i mangel av alternativer.

– Se alltid leiligheten før du inngår kontrakt med en utleier. Dersom man ikke har mulighet til å se den selv, bør man få venner eller bekjente til å se den. Eventuelt be om referanse. Disse svindlerne har ikke tilgang på leiligheten de legger ut, og det er derfor ikke mulighet til å dra på visning. Da oppdager man raskt at det er svindel, sier ansvarlig for forbrukertrygghet Lars Vinden i FINN.no.

Det er viktig å være nøye med at depositumspengene skal inn på en egen konto, opprettet i en norsk bank. Dette gir trygghet i leieforholdet både for leietaker og utleier.

–Dersom alle følger disse tipsene, vil ikke folk la seg lure, sier Vinden.

Les også: Betalte 35 000 kr til falsk utleier

Falske annonser

Blant alle annonser på nett, finnes det også noen falske. Lave priser og fine leiligheter brukes som lokkemiddel for å lure depositum fra studenter som jakter på bolig.

– I forhold til hvor mange annonser vi har liggende ute, er det få svindlingsforsøk. Det er selvfølgelig noen, men disse stoppes umiddelbart etter de er oppdaget, sier Vinden.

De som står bak disse svindlingsforsøkene er ifølge Vinden nesten utelukkende utenlandske. Man må verifisere annonsen via SMS med et norsk nummer, og det er derfor vanskeligere for dem å lage falske annonser.

– For å hindre svindel kontrolleres alle annonser før publisering. Vi ser da etter tekniske tegn og lave priser. Vi har et eget sikkerhetsteam som har løpende kontakt med politiet ved mistanke om svindel, sier Vinden.

Les også: Ikke gå i annonsefella