Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Lyst på gratis mat? image

Lyst på gratis mat?

Kjøleskapet “Arne” ble “født” 10. april i år, men har allerede oppnådd kjendisstatus på grunn av sitt noe uvanlige budskap; spis “søppel”!

“Arne” er et initiativ fra Trondheim Grønne Studenter som består blant annet av Magnus Nordal Hauken, Oskar Nybråten, Aleid Teeuwen, Eline Hansen Næset og Hanne Nes Reiersen. De har plassert “Arne” i vaskekroken ved realfagskantinen og fyller ham opp med gratis mat hver ukedag.

I skrivende stund inneholder “Arne” flere pakker med spaghetti, et helt brød, en baguett, en sennepflaske, samt epler, bananer og løk. Alt er funnet i containere rundt om i byen av studentene. De forsøker å leve livsstilen som friganer fullt ut, og deler gjerne av maten de finner.

– Å være friganer handler om å leve et så ikke-materialistisk liv som mulig, og jeg prøver generelt å kjøpe så lite som mulig. Av og til finner jeg så mye mat at jeg ikke har sjans til å spise opp, så hvorfor ikke dele den, spør Aleid.

Spaghettien til “Arne” gikk ut på dato 1. januar i år, men Hanne mener den fortsatt er god.

– Det er jo spaghetti og den blir ikke dårlig med det første, sier hun.

Protest

“Arne” er ikke bare en generøs utdeling av mat. Aleid forteller at tiltaket også er ment som en protest mot storforbrukersamfunnet.

– Klimaforandringer er et bevis på at vi mennesker overforbruker, sier hun.

Studentene tenker at det er enklere for personer å hente kastet mat fra et kjøleskap, enn å drive “dumpsterdiving” slik som de selv gjør.

– Det er mye enklere, for da slipper de å grave maten fram selv, sier Oskar og smiler lurt.

Han legger til at unødvendig mye mat blir kastet i løpet av en dag.

– Det produseres og kastes for mye mat. Mye av den maten som kastes er fortsatt god og det er den vi supplerer “Arne” med, sier Oskar.

Ikke dårlig mat

Det er ikke bestandig butikkene kaster varer på grunn av at den er blitt dårlig eller gått ut på dato.

– For eksempel kastes det mat på lørdager fordi matvaren går ut på søndag eller mandag, sier Oskar.

For en måned siden fant Aleid pinnekjøtt som ikke var gått ut på dato.

– Kanskje butikken kastet det fordi de ikke selger julemat lenger, sier hun.

Eline mener at feil på emballasje også fører til at butikkene kaster produkter.

– En gang fant jeg et brett med taco-saus. Ingen av glassene var gått ut på dato, men ett var knust. Kanskje det hadde sølt på de andre eller noe slikt, sier hun.

Magnus trekker frem at frukt, grønnsaker og brød er noe som ofte kastes uten at det er blitt dårlig.

– Det kastes hver dag fordi det ikke er ferskt. Det er veldig synd at det ikke kan bli brukt, sier han.

Upresis datomerking

Magnus forteller gjerne om forskjellen mellom siste forbruksdato og best før-datoen.

– Siste forbruksdato er på varer som fort blir fordervet, og etter denne datoen er det ikke lov for butikkene å selge den. Best før-datoen markerer datoen hvor produsentene ikke kan garantere for at varen er i toppstand. Som oftest er varene gode når de kastes uansett merking, sier han.

Magnus forstår funksjonen med å ha en siste forbruksdag på maten, men mener det burde være lov å selge eller gi den bort etter denne datoen.

– Man kunne tatt bedre hensyn til hvordan maten er lagret. Det finnes blanet annet metoder som registrerer lagringstemperatur over tid, og som justerer utløpsdatoen deretter, sier han.

Selv har Magnus drukket god melk en måned etter utløpsdato, og har eget forslag til merking.

– Kanskje kunne man forandret det til “like god etterpå”, ler han.

Ta det du trenger, men ikke mer

Studentene vil at alle skal ta det de trenger hos “Arne”, men ikke mer enn det. De oppfordrer også andre til å legge igjen mat.

– Tanken er at det skal bli et “gi-og-ta”-prosjekt. At det skal bli som en gratisbutikk hvor alle legger igjen litt og tar litt, sier Aleid.

Vil du være med på “dumpsterdiving”?
Ta kontakt på Facebooksiden “Gratismatkjøleskapet Arne” .