Nyheter
Debatt
Kommentar
Reportasje
Portrett
Forskning
Forbruker
Sport
Kultur
Musikk
Anmeldelse
Underholdning
UKA
ISFiT
Pstereo
Øyafestivalen
Festningen
Article Sommerøl med dårlig blandingsforhold image

Sommerøl med dårlig blandingsforhold

Se hvilke sommerøl som fikk ris eller ros av Dusken.no sin forbrukerseksjon.

En påtroppende sommer er ofte synonymt med utallige timer på lesesalen uten tilstrekkelig oksygen eller motivasjon. Om du skulle trenge et avbrekk fra eksamenslesingen er det vel ikke noe bedre enn å trekke ut i solsteika med noe kaldt å drikke? Da kan du ta turen til nærmeste matbutikk og fylle kurven med øbryggerienes sommerlige leskedrikker. Dusken.nos forbrukerseksjon samlet seg da sommerølet ble kastet til ulvene.

Kriterier:

Det skal sies at juryen bestod av seks studenter, som ikke kan regnes som eksperter selv om hvert enkelt jurymedlem i sin tid har konsumert en betydelig mengde øl. Det bedyres derfor at dette er en uhøytidelig test av studenter og for studenter. Ølet skulle vurderes på bakgrunn av smak, friskhet, lettdrikkelighet og rett og slett om det var en øl synonym med den gode sommerfølelsen.

Aass Sommerøl

Først ut i testen var Aass. Drammensølet ble mottatt med blandet respons.

– Denne var ikke så veldig god, sa Victoria og rynket på nesen.

André samtykket og satt fingeren på den dårlige ettersmaken. Det var likevel ikke enstemmig vedtatt at Aass-ølet var av dårlig kvalitet.

– Jeg liker at den er litt porteraktig, sa en anglofil Simen, som ikke sparte på fremmedordene under denne øltesten.

Han måtte dog påpeke at dette ikke var noen typisk sommerøl. Tore kunne sverge på at det var et hint av tyggis i denne ølsorten, men kunne også bekrefte at dette var godt øl.

Konklusjon: En helt grei øl, med et snev av portersmak, noe som ikke gjør den til et typisk sommerøl. Panelet ble enig om at denne passer bedre sammen med litt grillmat, enn alene som styrtepils. Terningkast 3.

Ringnes Skjærgårdspils

Etter en litt anonym start var panelet lystent på litt krutt.

– Svært mye god smak her, mente en overbevist Arild

Resten av panelet nikket bekreftende og stemningen var plutselig mye bedre. André som var skeptisk til ettersmaken på Aass-ølet var nå positivt overrasket over Skjærgårdspilsens ettersmak, mens Simen mente dette var en godt avbalansert øl.

– Det er veldig mye smak, men ølet er fortsatt lett, sa Victoria

Simen hang seg på

– Denne kan du drikke mye, men også lite av

Konklusjon: En veldig god øl, som kan nytes i store mengder såvel som små. Skjærgårdspilsen er full av smak, men har fortsatt den gode egenskapen av å være lett, og lettdrikkelig. Legg merke til den gode ettersmaken. Terningkast 5, BEST I TEST!

Grans Utepils

Det var tid for neste øl, og etter den foregående suksessen var forventningene store. Neste øl ut; Grans Utepils.

En prippen Victoria la med en gang merke til en uidentifiserbar lukt.

– I tillegg til at det lukter vondt, er det noen som har blingsa med blandningsforholdet her, sa en skuffet Victoria.

Simen satt usedvanlig stille med grimaser og noe han kalte en brekningsfølelse. Det var nok likevel Tore som var mest furten etter å ha smakt på Utepilsen og nektet å drikke mer i protest.

– Er dette øl?! Sa Tore skuffet.

Tromsøværingen André var den eneste som så noe positivt i gransvarianten og mente dette var en helt grei nachpieløl, vel uvitende om at det ikke var Mack i glasset denne gangen.

Konklusjon: Utrop om at ølen var «ekkel» og «kunstig» forekom i stadighet, og flere i panelet følte seg lurt og mente dette slett ikke var øl. Utepilsen er nok helst et alternativ på grunn av en snill pris, men gransølet lever nok opp til sitt stempel som fattigmannspils. Terningkast 1.

Hansa Sommerøl

Hele panelet var tørste på en opptur etter Utepilsen som må kunne kategoriseres som en fiasko. Denne gangen var det Hansas sommerøl som skulle serveres.

Panelet var litt forsiktige i starten, og var nok bekymret for en reprise av den foregående ølsorten. Det kunne også høres et klynk fra Tore idet den første slurken ble konsumert.

– Den er veldig mild, savner rett og slett litt ølsmak, sa Victoria

Tore kastet sitt vestlandske opphav på sjøen og sa seg enig med Victoria.

Alle samtykket om at denne sorten var lettdrikkelig, litt uventet var det André og ikke Simen som var frempå med litt fagspråk.

– Er det lov til å si at den er fruktig, sa André spørrende.

Simen synes det var en grei karakterisering, men ønsket nok at det var han som hadde presentert et fremmedord. På tross av dette mente han Bergensølet var et særdeles sikkert valg.

– Frisk og god, var Arilds dom, som ble i bedre og bedre humør for hver ølsort.

Konklusjon: En god øl, selv om den av de mest hardbarka øldrikkerne kan oppfattes som tynn. Hansa får plusspoeng fordi den er frisk i smaken og er lett å konsumere. Fruktig. Terningkast 4.

Grans Evig Sommer

Et fornøyd panel var klare for neste ølsort, og de ante ikke at det var nok en Grans variant som var i anmarsj. Denne gangen var det Grans Evig Sommer som stod på menyen.

Tore, med Trøndelags mest kresne gane, mente nok en gang at ølet var utvannet, men André mente dette smakte alt annet enn øl.

– Den har vinsmak, og jeg er ikke glad i vin, sa André.

Arild og Victoria synes ikke Grans andre sommerøl smakte noe som helst, mens Simen mente smaken var fragmentert, hva enn det betyr.

– En god strandpils, ropte André og Victoria nærmest i kor. Det var tydelig at humøret hadde blitt bedre etter den første ølsorten ble servert.

Det spørs nok om ikke stranda er eneste bruksområde for en særdeles kjedelig øl. Nok en gang med Grans på merkelappen.

Konklusjon: En lettdrikkelig øl, som mangler litt den distinkte ølsmaken. Istedet er den litt syrlig. Er nok en øl du helst drikker i store mengder istedet for små. Kan dog være et friskt pust langs svaberget en varm sommerdag. Terningkast 3

Tuborg Sommeøl

Etter kun norske varianter, var det tid for dansk besøk, i form av Tuborgs sommerøl.

André var hurtig frempå og mente den hadde en sterk smak, og at den var bitter. Victoria mente Tuborgen var god og balansert.

–Den mangler x-faktor, mente Tore, som begynte å høres mer ut som en idoldommer enn en ølsmaker.

Selv om den det danske ølet manglet litt særpreg ble den godt mottatt av bekreftende nikk og kroppsspråk. Arild var likevel ikke helt overbevist og mente denne varianten ble for bitter for hans smak.

Konklusjon: Tuborgs øl har en distinkt smak og ettersmaken er bitter. Den er god og balansert, men juryen påpeker at det mangler et særpreg og at den kanskje prøver å være noe den ikke er. Tuborg skal likevel har for et godt forsøk, og fikk bedre skussmål en flere av de norske ølsortene. Terningkast 4.

Ringnes Sommerøl

Sistemann ut i testen var Ringnes Sommerøl, Skjærgårdspilsen hadde allerede fått en strålende mottakelse. Kunne det bli en ønskereprise?

Jubelen stod på ingen måte i taket da Ringnes siste bidrag for aftenen ble servert. Tore fortsatte med sin sedvanlige rynking på nesen og det tok tid før noen tok ordet.

–Denne er streng, sa André

Simen var uenig og mente den var mild. Arild mente denne sorten var sur, og dette hadde konsekvenser for ølets balanse og smaksbilde. André og Victoria syntes også ølet var surt.

–Denne var ganske kjip, konkluderte Simen.

Konklusjon: I motsetning til Skjærgårdspilsen var Ringnes' andre sommerøl en skuffelse. Ølen manglet balanse og det ble påpekt at ølet var surt, en lite positiv karakteristikk. Panelet syntes fortsatt at dette var en grei øl de ikke hadde takket nei til, om den hadde blitt servert. Selv om de nok hadde gått for en annen sort om de hadde hatt valget. Man forventer mye, mye mer fra Norges største bryggeri! Terningkast 3.