- Regjeringen svikter studentene

11 måneders studiestøtte blir fjernet fra statsbudsjettet for 2015.

Publisert Sist oppdatert

Finansminister Siv Jensen (Frp) kutter 11 måneders studiestøtte, som ble foreslått i den avgåtte regjeringens statsbudsjett for 2014. Det melder E24.

Til Dusken.no forteller leder Vilde Coward for Velferdstinget i Trondheim at hun er skuffet over regjeringens budsjett.

– Dette viser at politikerne ikke forstår hvor viktig 11 måneders studiestøtte faktisk er. Det som er verst er at de blåblå har klaget i åtte de rødgrønne ikke har fulgt opp lovnadene om studiestøtte, og så gjør de ikke noe med det selv. Det er ingen partier som har fulgt opp studiestøtten slik de burde, sier Coward.

– Driter på sin egen legg

Et av punktene i Frps program denne valgkampen, var nettopp 11 måneders studiestøtte. Coward mener det er feigt av partiet å gå bort fra dette punktet.

– Det er flaut. Olje- og energiminster Tord Lien (Frp) er en av de som har kjempet hardest for dette på Stortinget. Nå driter de på sin egen legg, sier hun.

Coward forklarer at 11 måneder studiestøtte er viktig for å kunne realisere ideen om heltidsstudenten. Hun påpeker at man ikke kan snakke om heltidsstudenten når studentene må jobbe i mai.

– Det er denne junimåneden som politikerne kanskje ikke helt skjønner. Mange studenter må jobbe i eksamensperioden for å få økonomien til å gå rundt, og dette går utover eksamensresultatene, sier Coward.

Vil drive med lobbyvirksomhet

Hun forteller at de fortsatt ikke har gitt opp kampen, men tror at en regulering av studiestøtten etter grunnbeløpet iløpet av regjeringsperioden vil være mer sannsynlig enn 11 måneders studiestøtte. Men hun legger til at de vil jobbe aktivt fram mot det endelige budsjettvedtaket på Stortinget i desember.

– Vi kommer til å drive veldig mye med lobbyvirksomhet i tiden som kommer - spesielt opp mot Venstre og Krf. Derfor vil vi jobbe tett med NSO og de andre velferdstingene i Norge fremover, sier hun.

Det at den blåblå regjeringen er i mindretall, gir flere muligheter for å påvirke enn det var under den rødgrønne regjeringen, forklarer Coward. De jobber først og fremst opp mot lokale representanter, men hun legger til at hun også vil prate med stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) som tidligere i dag uttrykte sin skuffelse over statsbudsjettet.

Vil dere slutte å kalle kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen for «studentministeren»?

– Ja, når noe av det første han gjør som kunnskapsminister er å framlegge det mest studentfiendtlige statsbudsjettet på lenge, fortjener han ikke tittelen som «studentminister», sier hun.

– Største økning på 10 år

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forteller at regjeringen har prioritert å øke studiestøtten hver måned. Han sier at 11 måneders studiestøtte hverken lå i regjeringsplattformen eller i samarbeidsplattformen til de fire borgerlige partiene.

– Jeg er grunnleggende uenig når Coward sier at dette er det mest studentfiendtlige budsjettet på mange år. Studiestøtten fra og med 2014 vil øke med 3500 kr, noe som er den største økningen i studiestøtten på over 10 år. I regjeringsplattformen står det at vi skal øke studiestøtten mer enn prisjustering, og det har vi gjort. I budsjettet fra de rødgrønne lå det null kroner ekstra til studentene i 2014, utenom prisjustering, sier han.

Isaksen forklarer at det er flere årsaker til at de nedprioriterte 11 måneders studiestøtte.

– For det første koster det veldig mye penger. Samtidig er det andre ting - slik som satsing på forskning og lærerløft som er enda viktigere, sier han.

Kunnskapsministeren legger til at blant annet forskning og høgskoler har fått økte bevilgninger. Deriblant skal NTNU etter planen motta 100 millioner kroner i dette statsbudsjettet.

– I bloggen til NTNU omtaler de dette som en gledens dag. Men jeg forstår at mange studenter er skuffet over at de ikke fikk full pott, sier han.

E24 skriver at en utvidet studiestøtte fra 10 til 11 måneder først skulle skje i 2015. Dette var beregnet å ha en kostnad på 586,4 millioner kroner. I tillegg ble det anslått at en ekstra måned med lån fra Lånekassen ville innebære 1,8 milliarder ekstra i utlånte midler.

Reagerer på skolepenger

Universitas melder at de borgerliges statsbudsjett legger opp til at studenter som kommer fra utenfor EU/EØS-området, må betale skolepenger.

Vilde Coward i Velferdstinget presiserer til Dusken.no at dette bare er snakk om en utredning foreløpig, men stiller seg kritisk til forslaget.

– Det viser at man ikke forstår hvorfor man har gratisprinsippet i Norge. Et slikt vedtak ville skapt store klasseforskjeller, sier hun.

Coward forteller at utenlandske studenter ofte har et stort problem med å skaffe seg bosted når de kommer til Norge, fordi de ikke er vant til systemet slik det fungerer i Norge. Samtidig forteller hun at prisnivået er veldig høyt for mange utenlandske studenter.

– Mange av de studentene som kommer hit, er fra land som ikke er økonomisk sterke. Norge er et av få land som har råd til å beholde gratisprinsippet, og da burde vi gjøre det, sier hun.

Norge vil, ifølge Coward, tape på å innføre skolepenger til utenlandske studenter.

– Dersom vi innfører skolepenger slik de har gjort i Sverige og Danmark, vil vi tape kampen om studentene mot de andre skandinaviske landene. Da vil Norge skille seg negativt ut som en kunnskapsnasjon, sier hun.

Åpen for innspill

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forteller at det er både for- og motargumenter i debatten om skolepenger til studenter fra utenfor EU-området.

– Et argument for skolepenger, kan være at norske studenter må betale skolepenger for å studere i USA, mens amerikanske studenter slipper å gjøre det i Norge. Samtidig kan man argumentere mot dette med at det kan hemme internasjonaliseringen av høyere utdanning, sier han.

Isaksen presiserer at ingenting er avgjort, selv om det heter at det skal være en «utredning med sikte på innføring».

– Vi er åpne for innspill fra både studentorganisasjoner og andre som har noe å si i denne saken, sier han.

En eventuell iverksettelse av skolepenger vil ikke skje før tidligst 2015, ifølge Isaksen.

Rotevatn tror på 11 måneders studiestøtte

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) sier at han forstår hvorfor mange vil kalle løftet om 11 måneders studiestøtte i de rødgrønnes budsjett en snubletråd, men legger til at det fortsatt er et godt tiltak.

– Det vil være budsjettforhandlinger mellom de fire borgerlige partiene i neste uke, hvor alle partiene må gi og ta. Dette er en viktig sak for oss, sier han.

Rotevatn legger til at han tror det vil bli innført 11 måneders studiestøtte iløpet av denne stortingsperioden. Samtidig sier han at han er kritisk til å innføre skolepenger for utenlandske studenter i Norge.

– Da vil man rokke ved gratisprinsippet, og det er en farlig vei å gå. Det kan føre til at også norske studenter må betale skolepenger i framtiden, sier han.

Powered by Labrador CMS