Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Historisk vranglære image

Historisk vranglære

KOMMENTAR: Den populære tv-serien Vikings har gjort vikingtiden til allemannseie, men vi kan ikke skrive om historien for å gjøre den populær.

Vi er midt i en ny trend som får nordmenn i alle aldre til å sluke filmer med handlinger fra vikingtiden, og ikke minst History Channels mye omtalte dramaserie, Vikings. Serien tar utgangspunkt i mytene om Ragnar Lodbroks liv, en dansk-svensk småkonge som skal ha levd på 700-800-tallet.

Problemet med den nye vikingtrenden er ikke at det blir økt interesse. Mennesker som tidligere ikke har vært interessert i den norske historien, går nå inn i den med en hunger og en viss stolthet. Problemet er at de soper til seg det de tror er faktisk informasjon om emnet gjennom tv-serier og kommersielle filmer.

Det er én ting å bli lettere underholdt av en serie som fremstiller handlingen som noe urealistisk i en noe realistisk setting. Vi vet alle at det ikke finnes vampyrer som glitrer og klatrer i trær. Derfor sitter du ikke på fest og feilinformerer vennene dine med “vampyrfakta”, som du har snappet opp i en førti minutter lang episode. Det er en helt annen ting å tro at du blir direkte undervist av en underholdningsserie, bare fordi temaet er vikingtiden.

For problemet oppstår når de som aldri har lest en eneste historisebasert setning i sitt liv, ser en film eller serie de vet er basert på noe som historisk, og etterpå oppfører seg som om de er eksperter i temaet.

Historikere gjør kanskje sport i å påpeke feil i serien Vikings. Men kan du mye historie, og er professor, historiestudent eller bare en livslang hobbyhistoriker, kan du ikke la det gå når andre tror de vet hva de prater om. Et lite seriemaraton på sengekanten holder ikke.

Jeg kunne ønske at flere så viktigheten i å kunne sitt lands historie bedre, enn det allmennheten kan i dag. De aller færreste har kontroll på hva som skjedde i årene mellom 1537 og 1850. Eller hvem Olav Haraldsson er bedre kjent som. For ikke å snakke om språket vårt, og alt som har skjedd med det.

Jeg hadde en foreleser en gang som sa at Norvegr kan bety både veien mot nord, eller landet med mange fjorder. Særlig med vikingtiden er det viktig å være kildekritisk, fordi vi ikke har enorme mengder med kilder. Kvad, sagaer, runeinnskrifter og arkeologiske funn er i hovedsak det vi har, og fortolkninger av dette varierer.

Derfor blir vi “bedrevitere” blå i fjeset av å høre at folk har misforstått.

En gang fikk jeg høre at “historie er så kjedelig”, fra en person som noen uker senere lovpriste Vikings. Han forsøkte å utfordre meg ved å sette meg fast med “fakta” han hadde lært fra serien. Historie er ikke kjedelig. Livet ditt er en lang historie, verden vi lever i er en konsekvens av historien. Norge er et rikt land, hvorfor?

Det er kjempefint at vikingtiden er i vinden. Det er en utrolig spennende og viktig periode i norsk historie, som alle bør kunne litt om. Men les om det i historiebøker, eller dra på foredrag med historikere. Se deg rundt i Trondheim, en norsk by proppfull av historie. Lær deg å se sammenhenger i det du leser, og det du ser rundt deg. Ikke last ned en irsk-kanadisk tulleserie, hvor en vikingfar og vikingsønn ligger på plenen utenfor stavkirken, og titter på nordlyset midt på sommeren, mens de småprater på engelsk.