Nyheter
Kommentar
Leder
Debatt
Reportasje
Portrett
Forskning
Forbruker
Sport
Musikk
Kultur
Anmeldelse
Underholdning
UKA
ISFiT
Pstereo
Øyafestivalen
Festningen
Article Tøft å falle utenfor i Norges beste studieby image

Tøft å falle utenfor i Norges beste studieby

KRONIKK: Hva hvis vi kunne få til tiltak og tjenester som plukket deg opp før du trengte behandling, spør velferdstingsleder Vilde Coward.

PSYKISK HELSE

I disse dager går Studentenes helse- og trivselsundersøkelse ut til over 50.000 studenter i Norge, en av få undersøkelser som er med og kartlegger norske studenters fysiske og psykiske helse. Erna Solberg, Bent Høie og Torbjørn Røe Isaksen snakker om studentenes pyskiske helse i disse dager, men vi mangler studentene. Nå er tiden for at også vi snakker om oss!

Det er blitt mer og mer normalt å høre om kjente i vennekretsene våre som går på veggen, har psykiske lidelser eller møter totalt utmattelse. Jeg vet ikke om det har med at vår generasjon studenter har det tøffere enn før, men jeg tror vi på et mye tidligere tidspunkt må ta store livsvalg. Rammene rundt oss er tilrettelagt for at vi skal lykkes på alle nivå, og det er i stor grad forventet at vi skal klare oss godt. Vi vokser opp med et ekstremt kroppsideal som er umulig å unngå, med tusenvis av nye kostholdstips og treningsråd hver eneste dag. Vi skal ha A på eksamen, vi skal engasjere oss, vi skal trene to-tre ganger i uken, vi skal spise mer fisk, vi skal ha supermodellkropper og samtidig blir vi oppfordret til å være fornøyd med de vi er, vi skal trygge vennenettverk, vi skal ha høye ambisjoner til karriere... Hvor stopper listen? Når sluttet vi å si at det er greit å være bra nok?

Psykisk helse er de siste årene blitt et mer aktuelt tema. Om dette er fordi vi i større grad opplever psykiske utfordringer eller lidelser nå enn før, eller om det bare er åpnere for å si ifra og snakke om temaet kan alltids spekuleres i. Jeg tror det er begge deler, og jeg tror vår økende kunnskap om temaet skaper lavere terskel for å sette ord på dette i mediebildet. Uansett hva grunnen måtte være for at flere og flere opplever psykiske utfordringer, så er vi nødt til å ta mørketallene seriøst. Nå er tiden inne for å handle!

I Norges beste studieby, med utallige muligheter og et enormt nettverk du kan plukke dine bekjentskaper fra, kan det være ekstremt tøft å falle utenfor. Og det er flere gjør det enn man skulle trodd. Når skaden først er skjedd trenger man et tydelig støtteapparat til å plukke opp bitene og lappe deg sammen igjen. Det har vi idag, gjennom samskipnaden og de offentlige tjenestene har vi flere muligheter når man først når veggen, og trenger å lappes sammen. Men hva hvis vi kunne få til tiltak og tjenester som plukket deg opp før du trengte behandling? Vi er nødt til å snu trenden med å skape nødtjenester, og ta tak i problemene før de er for store for oss selv. Vi må gjøre det enklere, billigere og åpnere å søke hjelp og støtteapparatet tidligere. Hvordan vet ikke jeg, men jeg savner debatten i mediebildet, og noen må starte den.

–-

Les aktualitet fra Under Dusken om studenter og psykiske helse her.