Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Ballen ruller for palestinsk-norsk kunstprosjekt image

Ballen ruller for palestinsk-norsk kunstprosjekt

Fotokunst og ballspill skal styrke Trondheims relasjoner til vennskapsbyen Ramallah.

Det er kunstner Brynhild Bye-Tiller som i 2011 fikk tildelt kommunens kulturstipend «Ramallah» for kunstprosjektet «Ramallah-Trondheimseriene». Dette stipendet er et tilskudd som hvert år gis en Trondheimsbasert kunstner eller kulturarbeider som ønsker å styrke det kulturelle samarbeidet mellom Trondheim og Ramallah.

– Kort forklart handler «Ramallah-Trondheimseriene» om å diskutere fotografiet, kjønn og kulturell forståelse, gjennom ulike fotografiske serier av et palestinsk klubblag fra Sareyyet Ramallah, og deres ferd til og fra Norge, sier hun.

Banebrytende kvinnefotball

Ramallah er en av Trondheims såkalte vennskapsbyer, noe som betyr at idealistiske grupper og organisasjoner på tvers av begge byer har etablert løpende kontakt. Byen ligger i Palestina, 15 kilometer nord for Jerusalem, og har i overkant av 27 000 innbyggere.

I søknaden til prosjektet kommer det frem at hovedattraksjonen er en vennskapskamp 28. juni mellom det palestinske juniorlandslaget for kvinner og et norsk lag.

– Forbilder i sitt eget hjemland

Bye-Tiller, som tidligere har vært involvert i et annet Ramallah-prosjekt, forteller at den første turen til Palestina var noe av en vekker for henne.

– På den første turen i desember 2011, ble mine egne fordommer snudd helt på hodet. Ikke ante jeg at Palestina faktisk har et kvinnelandslag i fotball, og ikke ante jeg at kvinner spilte fotball i Palestina det hele tatt, sier hun.

Norges fotballforbund er blant organisasjonene tilknyttet prosjektet, som i samarbeid med Utenriksdepartementet har jobbet aktivt siden 2008 for å bedre vilkårene for kvinnefotball i Midt-Østen.På denne måten spiller det palestinske juniorlaget en viktig rolle i samfunnet for øvrig, forteller Bye-Tiller.

– Ikke bare spiller de fotball, de er også forbilder for andre i sitt eget hjemland. Utstillingen vil vise norske og palestinske spillere side om side, sier hun.

Kunst som brobygger

I søknaden skrives det videre at Bye-Tiller ønsker å «lage en utstilling i Ramallah og Trondheim», så vel som å «arrangere en workshop for studenter ved kunstakademiet i Ramallah».

– Jeg reiser til Palestina først i juni for å fotografere og holde en workshop på Kunstakademiet i Ramallah, hvor tre til fem kunststudenter også er invitert til å delta på utstillingen med arbeid innenfor samme tema, sier hun.

Utstillingen «Ramallah-Trondheimseriene» avholdes i oktober i Palestina og flyttes deretter til Trondheim.