Verner om opptakene

Det blir ingen pålagte endringer i linjeforeningenes seremonier etter den enorme omtalen i media. – Vi synes oppstarten i år har fungert bra, sier prorektor Berit Kjeldstad.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag inviterte rektor Gunnar Bovim til samtale med linjeforeningene ved NTNU, etter initiativ fra rektor selv. Målet var å øke samarbeidet og kommunikasjonen mellom skolen og linjeforeningene, og få opplyst om hvordan omverdenen kan oppfatte opptakene og seremoniene hos de enkelte linjeforeninger.

Prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU forteller at de ikke vet hvordan hvert enkelt opptak foregår, men at de har full tillit til at linjeforeningene tar hånd om sine førsteårsstudenter.

– Både skolen og linjeforeningene ønsker et godt miljø blant studentene.. Omtalen i media kommer ikke til å føre til noen restriksjoner i opptaksseremonier eller lignende fra skolens side, men det er ønskelig med mer kommunikasjon når det gjelder aktiviteter i deres regi, sier hun.

Kan skremme

Rektor ved Singsaker skole, Sten Frode Solvang, forteller han ikke visste om møtet som ble avholdt på NTNU før han ble kontaktet av Dusken.no. Selv overværte han årets Mannhull-opptak i Duedalen, og forteller at det bare var morsomme innslag å se i år.

– Mine uttalelser baserte seg på opptaket som skjedde i fjor, der vi ved skolen ikke var fornøyd med den informasjonen vi fikk på forhånd og valgte å ikke ta noen sjanser.

– På skolen har vi flere etniske minoriteter og innvandrere, og å se slike situasjoner kan skremme noen av dem. Derfor ble det sammenlignet med terrorsituasjoner, noe som ble dratt veldig langt ut. Vi forventer jo at det blir avholdt opptaksprøver, og fortsetter det som i år har vi ingen problemer med at det blir avholdt i Duedalen.

– Media mangler kunnskap

Til stede under møtet var også leder Elena Slydal av Studenttinget ved NTNU og møtekoordinator Ingrid Skrede for linjeforeningslederforumet på Gløshaugen. De mener det bare er manglende kunnskap som gjør at linjeforeningene blir satt i et dårlig lys.

– Det er trist å se hvordan vi har blitt oppfattet av omverdenen. Vi skjønner at enkelte deler av noen av linjeforeningenes opptak kan se alvorlige og skremmende ut for andre, men det hele er en del av en teambuildings-prosess som for de aller fleste av studentene oppfattes som spennende og morsomt, forklarer de.

Studentlederne mener media tok seremoniene ut av sammenheng.

– Det vil dessverre alltid være noen som føler seg utilpass, og da har linjeforeningene et ansvar for å ta ekstra vare på disse studentene. Linjeforeningene er til for å gjøre studenttilværelsen best mulig for alle, og vi vil våre studenter kun godt.

Begge vil spesifisere at det er ingen tvang om å møte på opptak for å bli medlemmer av hver enkelt linjeforening.

– Man blir ikke noe mindre medlem av det, selv om man kanskje går glipp av noen uformelle titler. For oss er det viktig å være inkluderende, og i ettertid er alle studenter invitert til sosiale arrangementer som utføres på linjeforeningenes vegne.

Forventer deltakelse

Studentene Ola Helbæk og Abebe Bediye skal ha sitt opptak og immatrikuleringsball i linjeforeningen Omega den 11. september. De aner ikke hva som venter dem av prøvelser før de får lov til å bli fullverdige medlemmer, men har hørt en del om opptaket hos Marinteknikk og Mannhullet.

– Hele saken har jo blitt omtalt veldig negativt av media, og vi synes det er synd at ingen studenter har fått muligheten til å kommentere. Det har bare vært utenforstående sine meninger på trykk. Vi forstår jo at noen studenter også opplever deler av opptakene negativt der og da, og at det er et stort press på å delta, sier Bediye.

Hælbek forteller om ei venninne som mente enkelte poster ble litt i overkant.

– Men man får jo noe felles å snakke om etterpå, sier Hælbek.

Døpes i badekar med hår og grut

Sigrid Leithe fra linjen Fysikk og matematikk ved NTNU hadde sitt opptak i høst, og kunne tenkt seg at linjeforeningene vurderte å endre på opptaksprøven.

– Flere jeg kjenner har enkeltdeler fra opptaket de ikke er fornøyde med. Selv opplevde jeg opptaket som ganske ukoselig. Vi ble nødt til å adlyde diverse ordre, for eksempel drikke en ekkel, tyktflytende væske, eller bli døpt i et badekar med hår og kaffegrut. Selv om jeg ikke vil kalle det gruppepress, forventes det at man er med på alt av opplegg, uansett hvor ille det er.

Også Elena Slydal og Ingrid Skrede mener det er forventet at alle deltar på opptaksritualer, men sier at forventningene går begge veier.

– Studentene forventer også å bli inkludert og tvangssosialisert. Det nettverket de skaper i begynnelsen er utrolig viktig for videre studier og kanskje til og med arbeidslivet etterpå. At de i starten blir «pushet» til å delta på sosiale arrangementer, gjør at de blir kjent og knytter bånd seg i mellom tidligst mulig.

Få angrer

I en egen spørreundersøkelse utført i linjeforeningen Smørekoppen svarte 9,8 prosent av årets studenter at de følte at de gjorde noe de ikke ville, og 4 prosent at de ikke ville tatt opptaket på nytt. I 2011 svarte 30 prosent at de følte at de gjorde noe de ikke ville, og 10 prosent at de ikke ville tatt opptaket på nytt.

– Vi synes at fire prosent er fire for mye, og vi jobber kontinuerlig med å bedre opptaket ut fra de tilbakemeldingene vi får fra våre egne studenter. Trenden er heldigvis god, og vi håper utviklingen fortsetter i denne retningen.

Om linjeforeningene selv kommer til å endre på sine opptaksprøver etter all publisiteten er ukjent, og ingen av linjeforeningenes ledere Dusken.no har tatt kontakt med vil foreløpig kommentere saken.

Powered by Labrador CMS