Samfunnet bak Samfundet
ISFiT
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Ekstremvær mot frafall blant studenter image

Ekstremvær mot frafall blant studenter

Kongsberg Gruppen og NTNU ga 81 lag knappe 48 timer til å bryne seg på følgende: Hvordan begrense skadene fra et tenkt ekstremvær, 36 år fram i tid?

Det er 2050 og ekstremværet Olav Trygvasson når Trondheim. Vind på 35 meter i sekundet gjør store skader. Strømmen i byen er gått og flyplassen står under en meter vann. Oppgaven: Hva skal vi gjøre?

Dette var årets case på Your Extreme, en idékonkurranse i samarbeid mellom Kongsberg og NTNU, måtte drøfte og løse. Siste frist for levering var torsdag, etter 48 timer med intenst arbeid.

– Studenter er uredde, alt er liksom mulig. De har ikke de samme begrensende rammene som i yrkeslivet, og det er spennende å se hvilke ideer de kommer opp med, sier HR-direktør i Kongsberg Gruppen Ingeborg Sivertsen.

Ødelagt infrastruktur, eldrebølge og 12 000 tenkte barn som må hentes i barnehage, er bare noen av aspektene studentene må ta i betraktning.

– Dette er en måte å vise studentene at til og med det de lærer det første året av studiene kan brukes til noe. Ved å la dem bruke lært teori i praksis vil vi stimulere til at flere fullfører studieløpet, fortsetter hun.

Premier for alle parter

Konkurransedeltagerne fristes av store premier. Vinnerne, som kåres på prisutdelingen 23. oktober, vil få 30 000 kroner i stipend hver, en reise i Norge til Kongsbergs fasiliteter, og muligheten til å delta på bedriftens 200-årsjubileum i Oslo, sammen med konge, regjering og Storting.

– Vi ville gjøre noe litt annet enn å holde en vanlig bedriftspresentasjon, med pizza servert etterpå, sier Sivertsen.

Og det er ikke bare studentene som kan vinne på arrangementet. Konkurransen lar Kongsberg gjøre seg gjeldende blant studentene, ved å skape relasjoner og fremstille seg som en attraktiv arbeidsplass.

– Det er viktig for oss å knyttes til flinke og ivrige studenter, og det er disse vi ser for oss deltar på en konkurranse som Your Extreme, sier hun.

Likevel er det ikke bare god PR som står som motiv for Kongsberg.

– Vi vil selvfølgelig rekruttere framtidige arbeidstakere, men vi kjenner også på et samfunnsansvar for å øke antall studenter som fullfører studiene, fortsetter hun.

– Uproblematisk med samarbeid

NTNU, som også står bak konkurransen, ser ikke på det som spesielt problematisk å samarbeide med Kongsberg, til tross for den gode omtalen gruppen vinner.

– Vi har alltid samarbeidet med arbeidslivet og næringslivet, slik at studentene skal få reell arbeidslivserfaring, og i tillegg se hva kunnskapen deres kan brukes til, sier prorektor for nyskaping ved NTNU Johan E. Hustad.

At studentene gjennom Your Extreme får sjansen til å bryne seg på store utfordringer, og samtidig øve seg på gruppesamarbeid, sees på som positivt.

– Det kan være etiske dimensjoner man må drøfte når det kommer til initiativ som dette, men så lenge organiseringen er god, og studentene får en god erfaring, er samarbeidet godt. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger, sier han.