Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Kvinnenes råskap image

Kvinnenes råskap

Fotograf Maria Gossé og rapgruppen KUUK ønsker å utfordre de tradisjonelle forventningene til kvinner i musikkbransjen. Fotoutstillingen fanger en råskap og annerledes femininitet som krever oppmerksomhet.

Vi driver hor! er resultatet av at fotograf Gossé har fulgt de to kvinnelige rapperne i KUUK rundt på turné i sommer. Det omtales som et fotodokumentarisk prosjekt hvor fotografen er opptatt av å portrettere mennesker som frigjør seg fra typiske forventninger. Utstillingen er å finne på Rockheim, og er en del av Feminalen, en festival med fokus på kvinner i musikkbransjen. Rapperne Mira Berggrav Refsum og Ragna Solbergnes representerer en sjeldenhet i norsk musikkbransje som Gossé har forsøkt å fange opp.

Utstillingen består av et tyvetalls fotografier som viser KUUK i ulike settinger – på scenen, backstage, på nachspiel. Bildene er ekte og full av energi. Et av de mest kraftfulle bildene viser jentene i KUUK på scenen med dansere. Fotografiet fanget et øyeblikk av uhemmet dansing med et engasjert publikum i bakgrunn. Lyset, fargene og bevegelsene er livlige og gir et godt innblikk i bandets sceneframtreden.

Samtlige fotografier i utstillingen fungerer som et godt innblikk i gruppen. Fotografiene er fulle av personlighet, med ekte ansiktsuttrykk og energiske situasjoner. Vi får se gruppeklem før konsert, gledesutbrudd –det svette resultatet etter framtreden og kommunikasjon med publikum. Det hele fremstår veldig autentisk, og jeg sitter igjen med en liten formening om hvem KUUK er. To råtøffe kvinnfolk med bein i nesa og en forkjærlighet for smårare badedraktlignende sceneantrekk.

Under noen av bildene henger det et lite utsnitt fra noen av rapgruppens sangtekster. Disse er med på å understreke bildenes innhold. Særlig slagferdighet har setningen «førr mykje snakk om dicks nå vil eg snakke chicks førr vi har bedre triks». Både rapgruppen og utstillingen slår et slag for kvinner og retten til å være kvinnelig på sine egne premisser på en kul og særegen måte.

Fotografiene til Maria Gossé utgjør en variert men helhetlig utstilling som fremstår nesten like upolert som de to avbildede kvinnene gjør. Med få unntak er bildene kraftfulle, energiske og levende. Fotografens ambisjon om å dokumentere hvordan rapperne frigjør seg fra forventingene de møter som kvinnelige artister er uten tvil vellykket.