– Umulig å reparere Dragvoll

Jan Bernhardsen ble yrkesufør som følge av muggsopproblemene på Dragvoll. Nå er han opptatt av at det samme ikke skal skje med andre.

Publisert Sist oppdatert

Helseproblemene til Berhardsen startet i 1999. Den tidligere infanterijegeren har medalje fra NM i judo. Nå sitter han i rullestol og er avhengig av hjemmehjelp tre ganger om dagen. Muggsopproblemet har fulgt ham hjem, der han nå frykter for helsa til kona og sønnen. For øyeblikket bor han på hotell mens terrasseleiligheten rives på grunn av en soppinfeksjon av samme art som den på det tidligere kontoret. Elektronisk utstyr har også måttet renses for sopp.

– Det er måten Dragvoll er konstruert på som ligger til grunn for situasjonen. Problemene vedvarer. Når det har vært problemer med muggsopp tidligere får man beskjed om at det er i orden, og så finner man ut at det er tilbake kort tid senere, sier han.

Bernhardsen har fått påvist infeksjon i blodet og har blitt innlagt på sykehus til sammen 39 ganger. Der har han fått syv blodoverføringer og blitt diagnostisert med kols. Han har måttet kjempe for erstatning for helseproblemene. Rett før erstatningssaken skulle opp for tingretten ble det inngått et forlik med Statens pensjonskasse.

– Jeg har blitt ufør og sitter i rullestol. Sykdommen har kostet mye. Jeg har ikke opplevd at NTNU har tatt dette seriøst før saken var over, men jeg ser det som en kamp som er ferdigkjempet. Nå er jeg opptatt av at dette ikke skal skje med noen andre, sier han

Anbefaler ingen å sitte på «Storemugg»

Bernhardsen har tilbrakt mye tid på Dragvoll. Først som student, så som utdanningsleder ved NTNUs lync-senter for tilgjengelighet. Han mener inneklimasituasjonen må håndteres snarest, og at NTNU ikke bør vente på en eventuell samlokalisering av campuser. Under Dusken har tidligere skrevet om den nåværende samlokaliseringssituasjonen.

– De burde ta inn noen som har kjent dette på kroppen i et utvalg for å ta imot råd og veiledning. Jeg har kontakt med flere som har opplevd alvorlige helseproblemer på grunn av inneklimaet. Jeg har også opplevd å møte flere kolleger på sykehus med liknende problemer, sier han.

Han mener sopproblemene på Dragvoll er svært alvorlige.

– Det blir nesten komisk. Man skjønner at noe er galt, men mister motet. Mine problemer oppstod da jeg var student etter en vannskade i 1999. Jeg hadde allerede merket allergiproblemer. Det er påvist at min sykdom fullt ut skyldes yrkesforhold. Jeg anbefaler for eksempel ingen å sitte på den store lesesalen ved hovedinngangen som har dårlig ventilasjonsanlegg.

– Dragvoll er et godt sted å være

Driftssjef Jørn-Wiggo Bergquist kjenner ikke godt nok til Bernhardsen sin sak til å uttale seg direkte om denne, men mener at de praktiske utfordringene på Dragvoll er håndterbare. Han tror ikke inneklimaproblemene skyldes direkte konstruksjonsfeil i bygningen, men nevner at det norske klimaet kan medføre problemer med lekkasje i bygninger med flatt tak.

– At de ansatte flyttet ut av bygg 1 sist det ble funnet spor av muggsopp var etter ønske fra fakultetet, som hadde tilgjengelige arealer ledige. Det ga både de ansatte og driftsavdelingen arbeidsro, slik at de kunne finne årsaken. Både HMS- og driftsavdelingen mente det burde være greit å sitte der, om man ikke har tidligere helseproblemer eller allergier som gjør at man reagerer spesielt på soppsporer.

Driftsavdelinngen jobber nå med å utrede muggsopp i bygg 1. Når prosessen er ferdig vil de ansatte kunne flytte tilbake til sine kontorer.

Les også: Bygg 1 rammet av muggsopp i 2008.

Ønsker brakkelandsby

Bernhardsen synes på sin side at det er et sjansespill å la de ansatte flytte tilbake i bygg 1. Han mener at situasjonen er så alvorlig at en midlertidig brakkeløsning kan være en god idé

– En brakkelandsby kan være en midlertidig løsning. Det er dumt å si at bare noen få vil slite med helseproblemer. Ledelsen på NTNU har ingen rett til å bestemme at en andel av studentene og de ansatte får bli syke, sier han.

Bergquist forteller at samlokaliseringen står så langt fram i tid at det ikke finnes noe argument for en brakkeløsning i et uvisst antall år.

– Mange av inneklimaproblemene på Dragvoll skyldes at flere folk bruker arealene enn det de er beregnet på. Løsningen på dette i framtiden vil være å bygge ut Dragvoll eller flytte til et større sted. Lærerutdanningen har allerede flyttet til Moholt, noe som har gjort situasjonen bedre. I mellomtiden vil vi ha midlertidige utfordringer som vi må takle, sier han.

HMS-sjef Anne-Elisabeth Holte bekrefter at hun kjenner til Bernhardsen sitt problem, men har ikke anledning til å uttale seg om enkeltsaker. Hun forteller at det som oppdages av muggsopp blir håndtert fortløpende av driftsavdelingen.

– Vi kobles alltid på i slike saker. NTNU er ikke kjent med at noen sitter i uforsvarlig inneklima. Yrkeshygieniker og bedriftslege blir forespurt når en slik situasjon oppstår og for øyeblikket er det ingen helsefarer på Dragvoll.

Powered by Labrador CMS