Samfunnet bak Samfundet
ISFiT
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Magisk trapp ved Marinen image

Magisk trapp ved Marinen

På fredet grunn har arkitektstudenter og håndverkere bygget en miljøvennlig trapp som lager sitt eget lysshow

Langs elvebanken kan man se og høre festlighetene fra musikkfestivalen Pstereo. Hit kommer det mange mennesker og det kan til tider bli trangt om plassen. For å løse dette problemet ble det bestemt at det skulle bygges en trapp som kunne gi bedre flyt i folkemassene. Prosjektleder og arkitektstudent ved NTNU Kristin Solhaug Næss forteller at det var mye å ta hensyn til før trappen deres stod ferdig.

[ image ]
Prosjektleder Kristin Solhaug Næss. Foto: Håvard Karlsen

– Marinen tilhører den gamle middelalderbyen i Trondheim, og er fredet grunn. Her kan man ikke endre omgivelsene, noe som bød på utfordringer, sier Næss.

Står på mange stylter

Studentene måtte forholde seg til mange parter, som Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Riksantikvaren før de kunne starte den tre uker lange byggeprosessen på historiskgrunn.

– Ettersom vi ikke hadde lov til å bygge konstruksjonen i bakken, så bygget vi den heller over. Trappen er solid forankret med fem kubikk med betong og flere støttepunkter. Disse er som stylter, bare at det er veldig mange av dem, forteller Næss.

NTNU har hatt en veiledende rolle og sponset trappen med 200 000 kr. Dette prosjektet ble kombinert med et annet prosjekt «En Blå tråd» som skal synligjøre Nidelva og hvordan den har påvirket Trondheim by.

Næss understreker at det har vært mange aktører inne i bildet. Både organisasjoner og tjue venner med forskjellig utdanningsbakgrunn har bidratt med sitt. Arkitektstudentene Hanna Holm Landmark og Maria Nervik har også lagt sin hånd på verket. Oppdragsgiveren Pstereo representert med markedssjef Bård Flikke er full av lovord når Dusken.no kontakter han. Han sier trappen gir en bedre flyt på festivalområdet

– Det er helt fantastisk hvordan de har løst oppgaven på en slik estetisk måte med så vanskelige forhold. Den har en sirkelfølelse ved seg, litt som Bodegaen på Samfundet. Og det er ved de beste festene man går i sirkel, sier han,

[ image ]
Foto: Håvard Karlsen

Lysshow i trærne

Trappen består også av sitteplasser hvor man kan trekke seg tilbake og nyte konsertene i fred. Konstruksjonen er i tillegg utstyrt med et klatrenett som både ti-åringer og godt voksne kan utfolde seg i. Det mest magiske ved trappen blir synlig når det er mørkt .Studenter fra musikkteknologi, hvor Andreas Engseth var prosjektansvarlig, har laget lyssenorer som reagerer på hvor mange folk som beveger seg i trappen. Lysene vil flimre dersom det er stor gjennomfart eller svinne hen dersom det er få som går i trappen.

– Denne trappen skal stå i minst to år. Forhåpentligvis får den stå lengre, noe konstruksjonen tåler. Når trappen en gang må rives, så er det kun brent og ubehandlet treverk som står igjen, noe som er resirkulerbart materiale, sier hun.