Nyheter
Kommentar
Leder
Debatt
Reportasje
Portrett
Forskning
Forbruker
Sport
Musikk
Kultur
Anmeldelse
Underholdning
UKA
ISFiT
Pstereo
Øyafestivalen
Festningen
Article – Jeg liker at de sliter litt image

– Jeg liker at de sliter litt

Erlend Loe liker å skrive om personer som sliter og ikke helt vet hva de skal gjøre. Selv er han glad livet er stabilt.

Vi setter oss på den benken som er i sola, sier Erlend Loe. Det er knallvær på Lade, og Loe er i byen for å snakke om den nye boka si Slutten på verden slik vi kjenner den på en litterær hagefest i Adrianstua.

Loe er glad i Trondheim, og trivdes godt her i studietiden. Da var han selv journalist i Under Dusken i noen år.

— Det var veldig hyggelig. Jeg fikk skrive rare reportasjer og det var mye festing og skriving. Jeg koste meg i Under Dusken.

En veps surrer ved øret hans og vi har utsikt mot vannet. Selv om han ikke har bodd her på flere år er det godt å være tilbake.

— Trondheim er mye mer behagelig og lavterskel enn Oslo. I Oslo er det mer spisse albuer og høyt tempo. Allikevel liker jeg Oslo fordi da har jeg nærhet til det jeg jobber med, som filmmiljøet.

Ville lage noe nytt

Loe har vært en av manusforfatterene bak NRK-serien Kampen for tilværelsen. Den har nettopp forsvunnet fra nettspilleren til NRK og ingen DVD-utgivelse er planlagt. Repriser er også usannsynlig fordi det koster NRK mye penger.

— Hadde vi visst at de ikke skulle gi ut DVD hadde nok kontraktene sett litt annerledes ut. Ingen av oss hadde trodd veien skulle gå til en situasjon hvor den serien tas av nettet på grunn av en rettighetskonflikt.

Det er synd den bare skal forsvinne siden han og de to han har skrevet serien med er veldig fornøyde. De føler de har fått det bra til, og Loe er stolt av å ha vært med på den. Selv om den burde vært på nett ser han likevel noe positivt i at den forsvinner.

— Det er jo også litt kult med en serie folk sier er god som ikke er der lenger. Jeg tror ikke det er det dummeste for serien at den kan leve på folkemunne.

Tanken bak serien var å bruke middelklasselivet til å si noe om hvor bortskjemte vi er i Norge og hvilke problemer vi lager oss på egen hånd.

[ image ]
Foto: Linea Bancel
— Vi ville lage noe nytt, noe ulikt alt annet. De evinnelige, klisjetunge krimseriene ville vi holde oss groteskt langt unna. Vi ønsket å lage noe som er uklart i sjanger og med en tiltrekkende skeivhet.

Følger opp Doppler

Noen av karakterene i Kampen for tilværelsen er langt ute å kjøre moralsk sett, og flere av dem vet ikke helt hva de driver med. Dette er også noe vi finner i bøkene til Loe. Nå i september kommer den tredje boka om Doppler, Slutten på verden slik vi kjenner den.

— Langt tilbake i hodet har det alltid vært planen å følge opp Doppler og avslutte hans vandring i skogen. Jeg har ikke visst hvordan jeg skulle nøste opp i det, men nå ble det naturlig å prøve. Jeg har ønsket å følge ham til døra.

Doppler er en karakter mange har likt godt gjennom årene, og også en av Loes egne favoritter. Doppler og han har alltid hatt et godt forhold, og Loe håper han har gitt ham en god slutt.

— Jeg liker folk som er godt nedkjølt og ikke vet helt hva de holder på med. Jeg liker at de sliter litt, så jeg har vært ganske slem med ham og tatt det langt ut i den siste boken.

Loe lever et stabilt og greit liv i Oslo, og tror det er betingelsen for å ha et godt arbeidstempo. Om han hadde vært mer emosjonell hadde han nok skrevet andre ting enn det han gjør nå.

— Et stabilt og rolig liv tror jeg er viktig for å kunne gjøre ting år etter år med overskudd og glede. Jeg er ikke den typen forfatter som lever så vilt og opplever så mye at jeg kan øse av mitt omfattende liv i bøkene, og det er jeg glad for.