Samfunnet bak Samfundet
ISFiT
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Kvalitet: 180p | 360p | 720p

Magnetens misjonærer

Verdens neste spillsensasjon klekkes ut på et kontor på Gløshaugen. Det er lett å bli magnetfrelst med Magination.

[ image ]
Foto: Eirik Vågeskar
Utviklerne av Magination viser fram oppfinnelsen sin. Fra venstre: Tobias Linkjendal, Jørgen Gravseth Espnes, Juul Arthur Ribe Rudihagen og Hanna Agersborg Aanjesen.

I 2013 ble Magination kåret til publikumsfavoritt og beste konsept på Norwegian Game Awards. Etter to år med utvikling ble spillet denne uken tilgjengelig for allmennheten gjennom en kampanje på Kickstarter. Kampanjen ble en braksuksess og dro inn målet på 85.000 kroner i løpet av 50 minutter. Dusken.no møtte skaperne av spillet før lanseringen for å høre hva greia med disse magnetene er, hvordan de ble til og hvor veien videre går.

Menneskene bak Magination heter Tobias Linkjendal, Juul Arthur Ribe Rudihagen, Hanna Agersborg Aanjesen og Jørgen Gravseth Espnes. De holder til på et kontor på Entreprenørskolen på Gløshaugen. Det første vi får se når vi kommer til kontoret er et bord fylt med røde, grønne og blå plastkledde magnetbrikker.

Den nye kortstokken

Noen av brikkene ser ut som mynter, andre er lengre avrundede rektangler, og en tredje type er enda større og krum som en bønne. Det ser nesten mer ut som et byggesett enn et spill.

– Magination er ikke ett spill; det er som en kortstokk: Du får et sett med brikker som du kan spille mye forskjellig med, sier Tobias entusiastisk. – Man kan for eksempel spille golf, curling, kubb eller mange nye ting.

(Foto: Eirik Vågeskar)
Magination-skaperne og kulturjournalist Idunn spiller noe som minner om en blanding av curling og boccia.

Skaperne er veldig ivrige på at brukerne i størst mulig grad skal finne på sine egne spill.

[ image ]
Foto: Eirik Vågeskar
Magination kan også brukes som byggesett.

– Vi skal ha en side på nettet der brukerne kan legge ut spillene de selv har funnet på. Så kan man gi vurderinger til og videreutvikle hverandres idéer, forteller Juul Arthur.

– Maker-kulturen står veldig sterkt i Norge, som man har sett med blant annet Trondheim Maker Faire, så det blir spennende å se hva brukerne selv finner på. Og hvis man vil, kan man jo også bruke dem som byggesett, avslutter Hanna.

Tanken er at man, som med Lego, skal kunne kjøpe brikker i mindre sett og etter hvert bygge seg opp en samling man kan spille og bygge med.

Kraftdemonstrasjon

Ved et stort bord i oppholdsrommet blir vi vist de mange forskjellige måtene Magination-brikkene kan brukes. Alle spillene utnytter på en eller annen måte magnetenes evne til å skyve og trekke på hverandre.

Det første spillet vi prøver har skaperne kalt Magtension. Det er nesten som Jenga eller Mikado med magneter: Man lager en innhegning av de lange magnetene og legger ned myntmagneter én etter én. Til slutt er de frastøtende kreftene mellom magnetene inni innhegningen så sterke at det hele kollapser. Det er overraskende spennende.

(Foto: Eirik Vågeskar)
Magtension var også en slager på Maginations Kickstarter-lanseringsfest.

Fra kollektivet til Kina … til Leksvik

Neste i rekken er en utgave av curling. Her bruker man en av de bønneformede magnetene til å skyte myntmagneter framover og komme så nære boet som mulig. Skaperne har tydelig litt mer skytetrening enn Dusken.nos utsendte.

Ifølge Juul Arthur var det curlingspillet som satte hjulene i gang.

– Tobias og jeg bodde i samme kollektiv for to år siden. En dag fikk han noen myntmagneter i posten som vi lekte oss litt med. Vi begynte å skyte magneter ved å klemme dem inntil hverandre og slippe. Så kom vi på at vi kunne spille curling på denne måten, forteller han.

Derfra ballet det på seg. Tobias og Juul Arthur lagde de første prototypene ved å sette sammen myntmagnetene med de materialene de hadde tilgang på. De tok med prototypen på Norwegian Game Awards, en spillutviklingskonkurranse for norske studenter. Magination var det eneste ikke-elektroniske på hele messen, og dro i land to priser: Beste konsept og Gamer’s Choice, sistnevnte basert på stemmer fra publikum.

[ image ]
Foto: Eirik Vågeskar
Tidlig Magination-prototype.

Vi får se de første prototypene, og det er tydelig at brikkene har vært gjennom mange endringer siden den gang det først ble til.

– På et punkt var brikkene dekket av tre. Senere gikk vi over til å lage brikkene i plast med en 3D-skriver, men det tar tid og er dyrt. Nå har vi funnet en vernet bedrift i Leksvik som skal lage plastomslagene på magnetene. Magnetene selv lages i Kina. Vi tenker også at brukere kan bestille sine egne spesialbrikker som blir skrevet ut. Om brukernes idéer de er gode nok, kan vi sette dem i masseproduksjon, sier Tobias.

Lego på laget

Ikke bare har brikkene blitt annerledes på de to årene siden idéen ble til: To nye medlemmer har kommet til på skapersiden. Disse har klart å få den tidligere sjefen for Lego i USA, Peter Eio som støttespiller.

– Jørgen og jeg var i USA på et arrangement i regi av Entreprenørskolen nå i sommer, forteller Hanna. – Vi prøvde å presentere spillet til så mange som mulig, og fikk etter hvert kontakt med tidligere CEO i Lego of America.

– Han virket interessert og spurte om vi hadde noen brosjyrer og forretningsplaner vi kunne se på. Vi fortalte ham at alt vi hadde dessverre var på norsk, men at vi gjerne kunne sende det allikevel. Da kom det, på rent dansk, fra den andre enden: «Det kan dere godt gør’!», sier Jørgen og ler, – Det viste seg at han hadde dansk kone og snakket flytende dansk.

Nå er den tidligere Lego-sjefen en del av spillets Board of Advisors og er altså en av spillets rådgivere.

Lang vei og lange dager

Selv om spillutvikling er gøy, er spillbransjen absolutt ingen lek. Fysiske spill er dyrere og vanskeligere å få støtte til enn de elektroniske. Skaperne anbefaler NTNU-studenter å ta i bruk de ressursene som finnes på universitetet.

– Vi prøvde å søke støtte fra Innovasjon Norge flere ganger. Det var først den tredje gangen, etter å ha fått hjelp av Spark NTNU til å lage en skikkelig forretningsplan, at vi fikk innvilget støtte, sier Tobias.

Ifølge Hanna er lange dager ikke fremmed for de som går på Entreprenørskolen.

– Det blir ofte 12-timersdager, sier Hanna.

(Foto: Eirik Vågeskar)
Spillet MagThrow har potensial til å bli fast innnslag i festlig lag.

Bred appell

En annen ting som gjør spillet ekstra attraktivt, er at brikkene praktisk talt rydder seg selv opp.

– Når vi har stått på stand, er det flere ganger at barna ikke har hatt lyst til å gå før de har fått rydde opp, sier Juul Arthur.

Mot slutten prøver vi et spill der målet er å sprette magnetene på bordet og få dem til å lande oppå et gjerde av magneter for å få poeng. Det er vel lettest for studenter å forstå hvordan det fungerer om man sammenligner det med beer pong. Etterpå spiller vi magnetdart på et kjøleskap. Dermed er dart på fest ikke like frastøtende for den HMS-bevisste student.

(Foto: Eirik Vågeskar)
Et kjøleskap kan også brukes som dartskive.

Skaperne håper også at spillet skal være et verktøy for å få flere barn interessert i realfag.

– Vi har latt Forskerfabrikken i Oslo få betateste spillet, sier Tobias. Forskerfabrikken er et selskap som arrangerer kurs som skal få barn interessert i naturvitenskap. – Det er jo en ganske kreativ måte å bli kjent med fysikk på.

(Foto: Eirik Vågeskar)
Skaperne viser fram noen magnettriks.

Mye ligger til rette for at Magination skal appellere til mange, og med suksessen spillet har hatt så langt er det ingen grunn til å tro noe annet. Når vi går fra Gløshaugen denne dagen er i alle fall én ting tydelig: Det er lett å bli magnetfrelst.