ISFiT
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Stengt på ubestemt tid image

Stengt på ubestemt tid

Krav om utbedring gjør at Moholtkjellerne fortsatt holdes stengt. Dersom tiltakene krever søknad til Byggesakskontoret, kan man ikke regne med at kjellerne åpner igjen før sommeren.

Samtlige linjekjellere på Moholt har vært stengt etter røykutvikling i en av kjellerne i slutten av januar. En rapport fra Rambøll i etterkant av røykutviklingen viste at det fantes store avvik i brannsikkerheten i flere av kjellerlokalene.

Boligdirektør Lisbeth Aspås i Sit Bolig forteller at Sit nå jobber med å kartlegge status for lokalene.

— Vi går gjennom raportene fra Rambøll og sjekker ut hva kjellerne er godkjent som, hva som ikke er i stand, og hva som kreves, sier hun.

Det er to forhold som virker inn: Spørsmålet om brannsikkerhet og lovlig bruk av kjelleren.

— Noen av kravene som brannrådgiver har nevnt, vil kreve en søknad til Byggesakskontoret. For eksempel kan man ikke sette inn en ekstra dør uten å søke først, sier Aspås.

En annen type bruk enn det som er godkjent vil kreve en søknad om bruksendring.

— Hvis for eksempel kjelleren er godkjent som bod, og du ønsker å bruke det som forsamlingslokale, så er det helt annet bruk som vil kreve andre søknader, sier hun.

Kravene kan variere fra kjeller til kjeller

— Vi må gjøre en konkret vurdering av hver enkelt kjeller, da de ikke er utformet likt, sier Aspås.

De aller fleste kjellerne krever imidlertid en ny dør.

— Brannrådgiver sier for eksempel at det vil være krav om to dører ut i de aller fleste kjellerne. Det er to kjellere hvor det kanskje kan gå uten dør, litt avhengig av hvor store vinduene er, men det krever sannsynligvis søknadspliktige tiltak uansett. Det kan også være andre ting som må utbedres, sier hun.

Om en ukes tid vil de vite mer om hva som kreves for at kjellerne kan åpne igjen.

— Nå kartlegger vi hva som er godkjent bruk av hver enkelt kjeller og ser om det kreves noen søknad, deretter legger vi det frem for styret. Dersom tiltakene krever søknadsplikt, kan vi ikke regne med å åpne før sommeren, sier Aspås.