Kan bli utdanningsbyen uten juristutdannelse

Jusstudiet på Folkeuniversitetet Midt-Norge avvikles. Lokal advokat stiller seg kritisk til utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Siden starten på sommeren har det vært klart at den treårige bachelorgraden i jus ved Folkeuniversitetet Midt-Norge legges ned. Etter en nedslående rapport fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) var tilbakemeldingene klare. De mente at studieopplegget ved Folkeuniversitetets jusstudium ikke holdt mål.

Folkeuniversitetet svarte med å søke om å få etablere Trondheim juridiske høgskole, som skulle tilby studenter i Trondheim et treårig studium i rettsvitenskap. Nå har de derimot trukket søknaden. For mange av jusstudentene ved Folkeuniversitetet betyr det at utdannelsen deres ikke godkjennes.

– Alle store, internasjonale universiteter har jusstudium

Mangeårig advokat i Trondheim, Øyvind Smukkestad, har tidligere arbeidet for å få jus inn som studieretning på NTNU. Han forteller at hele Trondheimsregionen kunne trukket på kompetansen fra et etablert, akademisk jusstudium i byen. Han er undrende til at NTNU ikke tar ansvar for å få på plass studiet som nå forsvinner fra Folkeuniversitetet.

– Det er rart at NTNU ikke ønsker å få på plass et justilbud. Det kunne ha hevet kvaliteten på det tverrfaglige samarbeidet mellom fagmiljøene på universitet. I tillegg kunne det sikre at Trondheim kan rekruttere lokalt og ikke må se til Tromsø for juridisk kompetanse, sier han.

Smukkestad mener at NTNU også kan heve seg internasjonalt med jus som egen studieretning.

– Alle store, internasjonale universiteter har jus. Jeg tror at jus på NTNU ville beriket et universitet som ønsker å konkurrere med de beste, sier han.

Leder i studentforeningen er kritisk

Nyvalgt leder i Trondheim Juridiske Studenters Forening (TJSF), Iren Engan, er også skuffet over avgjørelsen. Hun forklarer at det er bra at utdanninga kvalitetssikres, og understreker at hun ikke direkte kritiserer Nokut sin avgjørelse i saken. Likevel understreker hun at både student- og fagmiljøet i Trondheim er fattigere uten en juristutdannelse.

– Det er merkelig at Trondheim, som en av Nordens største studiebyer, ikke skal tilby juristutdannelse. Jeg stilte til valg som leder for å kjempe for at tilbudet fortsatt skal finnes, sier hun.

Engan stiller også spørsmål ved hvorfor de andre utdanningsinstitusjonene i Trondheim ikke har ønsket å overta ansvaret for det juridiske utdanningstilbudet i byen.

– Det finnes mye juridisk kompetanse ved andre utdanningsinstitusjoner i Trondheim. Både Indøk og økonomi-emner går allerede inn på jus. Dette kunne enkelt vært inkorporert tidligere hvis ambisjonene hadde vært der, sier hun.

Negative konsekvenser for tilbudet i byen

Engan påpeker at Folkeuniversitetet er et lite miljø. Hun forstår at nedleggelsen av jusstudiet kan virke som en fillesak for mange studenter i Trondheim, men ønsker å belyse noen av de bredere, lokalpolitiske konsekvensene av avgjørelsen.

– Ringvirkningene kan være alvorlige. Rekrutteringen til juridisk rådgivning i Trondheim står i fare for å forsvinne, hvis det ikke finnes noe juristutdannelse i byen. Det kan komme til å ramme mange flotte ideelle foretak og flere lavtelskertilbud til juridisk hjelp som finnes i Trondheim, sier hun.

– Det handler også om kvalitet

Prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjelstad, forklarer at en mulig innlemmelse av jus på universitetet er en sak som går langt tilbake i tid.

– Spørsmålet om å ta inn rettsvitenskap har dukket opp med jevne mellomrom opp gjennom årene. Helt siden NTH ble til NTNU, og langt før min tid, fantes det de som jobbet for å få jus inn på universitetet.

Hvorfor har ikke NTNU da grepet sjansen til å opprette et slikt studietilbud, nå som Folkeuniversitetet avvikler sin ordning, og Trondheim står uten jusutdannelse?

– Det er ikke bare å opprette et nytt studieløp. Det handler også om kvalitet, som vi jo ser av Nokuts avgjørelse. Jus er et krevende 5-årig studieprogram, som forutsetter at det finnes dyktige forskningsmiljøer og faglig bredde for studiet på universitetet. NTNU har en annen hovedprofil, og kommer ikke til å prioritere å få inn jus med det første, sier Kjelstad.

Powered by Labrador CMS