Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Rask, billig middag image

Rask, billig middag

Med 30 kroner og 30 minutter kan du lage middag for to dager eller to personer, avhengig av sivilstatus.

Uten disse oppskriftene hadde jeg aldri overlevd studiene. De holder til to dager, kan varmes opp igjen i mikrobølgeovn, er næringsrike og smaker så godt at du kan by gjester på dem. Attpåtil er råvarene så billige at du har råd til minst én god øl i helgen.

Kikerter i spisskummensaus

Tar ca. 20 minutter. Funker best til hverdags.

Ingredienser:

Krydder og løk:

  • Olje til steking
  • 2 ss finhakket løk
  • 1 ss hvitløkspulver (ev. 1–2 fedd)
  • 2 ss spiskummen
  • Chilipepper, hakket eller pulver, etter ønske

Det som metter:

  • 2 bokser kikerter
  • ½ buljongterning
  • 2 dl vann
  • Litt sitronsaft

Tilbehør:

  • Ris (ca. 2 porsjoner)

Framgangsmåte:

  1. Kok ris etter oppskriften på pakken. Skyll risen godt på forhånd for et bedre resultat.
  2. Finhakk løk.
  3. Ta alt under «krydder og løk» i en kasserolle. Sett platen på full styrke. Når platen er begynt å bli varm, skru ned til ca. halv styrke. Bruk akkurat nok olje til at krydderet ikke virker tørt. Rør av og til, slik at det ikke svir seg. Vær forsiktig med chilien, og ta heller mer til slutt.
  4. Skyll kikertene. Få bort all lake.
  5. Ha alt under «det som metter» i kasserollen. Kok opp med full styrke og skru så ned til lav varme. Begynn med 1–2 ts sitronsaft og smak til. Ha i litt salt om du ønsker, men det trengs neppe. Når kikertene har fått smak, er de ferdige.

Vegetar bolognese

Tar ca. 20–30 minutter. Kan lages når man får gjester.

Ingredienser:

  • 2 ss smør
  • En skvett matfløte

Krydder og løk:

  • Olje til steking
  • 2 ss finhakket løk
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts oregano
  • ½ ts rosmarin
  • 1 ts basilikum

Det som metter:

  • 1 dl revet gulrot
  • 1 boks grønne linser (litt over 1 dl)
  • 1 boks hakkede tomater

Tilbehør:

  • Valgfri pasta (2–3 porsjoner).

Framgangsmåte:

  1. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Når den er ferdig og du har helt av vannet, kan du ha på litt extra virgin olivenolje for smakens skyld.
  2. Finhakk løk. Ta alt under «krydder og løk» i en stekepanne. Sett platen på full styrke. Når platen er begynt å bli varm, skru ned til ca. halv styrke. Bruk akkurat nok olje til at krydderet ikke virker tørt. Rør av og til, slik at det ikke svir seg.
  3. Skyll linsene. Få bort all lake.
  4. Ha alt under «det som metter» i pannen. La det putre til det får litt mindre vassen konsistens; dette bør ta 3–5 minutter. Ha i smør. Når det er smeltet, ha i en skvett fløte (en drøy spiseskje på øyemål er det jeg selv sikter etter) og smak til med salt.