Kommentar: Det er lett å være rebell på eit gardstun i dalen

Det er 15 år siden Side Broks storhetstid. Hvem skal nå stå for den vakre og kontrastfylte bygderappen? Jeg tror vi har funnet vår mann.

Publisert Sist oppdatert

Jeg snakker selvsagt om Sirkel Sag, den mystiske bonden/ rapperen som bor en time unna Ørsta rådhus. Sirkel Sag er likevel ikke et totalt ukjent navn for de som kan sin Side Brokhistorie. Han gjestet nemlig Side Broks Høge Brelle i 2004. Tematikken han tar opp på den fire låter lange EP-en Ørsta Rådhus skiller seg ut fra mye av hiphop-en i dag. Her er det periferi, kommunesammenslåing, og hverdagen til en bonde i Åmdalen som står i fokus. Det står i så sterk kontrast til hans kollegaer i hiphop -miljøet at man ikke kan annet enn å fryde seg. Dette er så langt fra damer, penger, grillz og biler med spinners man kommer. I så måte er det også milelangt fra drabantbyene i Oslo og Bergen.

EP-en kunne ikke vært mer treffende i en tid hvor jordbrukets betydning blir ytterligere marginalisert og mindre relevant. Kommunesammenslåing er et tema det snakkes om i alle landets bygder og grender, uten at ordet i det hele tatt ser ut til å være i byfolkenes vokabular. Dette trengte vi, og det låter akkurat slik en kunne ønske seg. Hiphop skal være breialt og rungende. Her handler det også om å stå på egne bein. Sunnmøringen står på sitt, og sier at han «ikke trenger andre sine skills».

Politikk later til å være et konsept Sirkel Sag ikke setter særlig høyt. Han sier det i klartekst på låta «Ørsta Rådhus»: «Ej lika ikkje politikk. […] Ej dyrka marka – det e politikk. Ej ete kultur og drite politkk». Det interessante finner vi i ordbruken. Han bruker ikke begrepet kommunesammenslåing, men synger heller om ønsket om kommuneoppsplitting.

Avsmaken til politikere kommer til syne i flere sammenhenger. Irritasjon over lang behandlingstid og lite reell handling beskrives ved «Dei prata og sitte på raua, og kanskje dei sette ned enda et utvalg». Sirkel Sag legger aldri noe imellom. Tekstene er rett fram. Reguleringsplaner og tiltak fører til stor irritasjon, mens å «sette øl og poteter» er selve livet.

Sett vekk fra denne «rett fram» -innstillingen, representerer Sirkel Sag også en form for raffinering i sine beskrivelser. Ordspillet på avantgarde i låtas første linje er fantastisk: «Ej vaks opp på ein avant gard». Om det er en hyllest til Karpe Diem eller et lite stikk som finner sted på låta «Sola Skine» (som gjestes av Sjef R), vites ikke. «Det e lett å være rebell på eit gardstun i dalen» er linja som foreligger.

Den urbane rapscenen har godt av å høre dette. Hverdagen til en bonde på Sunnmøre er en klar motsetning til det de urbane rapperne tar opp i tekstene sine. Ikke at andre rappere ikke tar opp politiske spørsmål i tekstene sine. Poenget er at særdeles få snakker kommuneoppsplitting og jordbrukspolitikk. Til spørsmålet om det er ønskelig med mangfold også i hiphop -scenen, er svaret et rungende ja. Husk at det bor folk utenfor Oslo og Bergen som også synes Geto Boys er fett, bare at de gjødsler mens de hører på rap.

Powered by Labrador CMS