Nyheter
Kommentar
Leder
Debatt
Reportasje
Portrett
Forskning
Forbruker
Sport
Musikk
Kultur
Anmeldelse
Underholdning
UKA
ISFiT
Pstereo
Øyafestivalen
Festningen
Article Ølet er i boks image

Ølet er i boks

Bryggeriet Austmann har i det siste kommet med en serie nye øltyper. Vi testet om de er verdt pengene, eller om det bare er kjip øl i fine bokser.

Vårt panel er satt sammen av fire av Under Duskens mest middelmådige øleksperter, men det vi mangler i ekspertise gjør vi opp for med forkjærlighet for øl. Med en sammensetning på to gutter og to jenter tror vi at vi er representative for gjennomsnitts- studenten. Vi er alle sammen dedikert til å informere leserne våre, og tar gjerne en god unnskyldning til å drikke på kontoret. Vi har ikke utført blindtest.

Kaffeporter

[ image ]
Foto: Hilde-Katrin Fjørtoft

– Den lukter dau cola, sier en av våre «eksperter». Austmanns kaffeporter er en mørk øl med et cappuccinofarget skum. De fleste i panelet er enige om at den både lukter og smaker iskaffe, eller eventuelt en dårlig blandet drink.

Smaken er ganske tam, og ølen kunne med fordel hatt mer fylde. En av ekspertene mener han kunne overbevist sin bestemor om at dette er kald kaffe. Ekspertene er enige om at det finnes bedre porter-øl på markedet, som for eksempel porteren til Daglighallen Mikrobryggeri, hvis en vil ha noe lokalt.

Porteren til Austmann har lite ettersmak, og er ikke en øl ekspertene vil anbefale til en tilhenger av mørkt øl. Det er heller ikke en styrte-øl, ifølge panelet.

Hoppy Blonde

[ image ]
Foto: Hilde-Katrin Fjørtoft

Hoppy Blonde er en lys, gyllen og lite gjennomsiktig øl. Ekspertene mener den ser tiltalende og smakfull ut, og den har et smakfullt, hvitt skum som gir assosiasjoner til tysk hveteøl.

– Den er litt som en blond jente du får øye på en sommer-natt på festival. Det er midnattssol, og du tenker «hun vil jeg ha». Det er en øl du får lyst til å kysse litt på, sier en av våre eksperter i et svulstig øyeblikk.

Aromaen gir assosiasjoner til hvetemalt og er litt syrlig, men behagelig. Smaken er fruktig og lett, men fortsatt fyldig, med en god ettersmak. Ekspertene har delte meninger om hvor mange de kunne drukket etter hverandre, men er enige om at den generelt har en god smak.

Guttenes favorittøl, og passer best om du er glad i hveteøl. Ekspertene mener den vil passe godt til et allsidig utvalg matretter, for eksempel biff, pizza og reker. Er du ute etter en øl med mer smak enn en vanlig pils, men er skeptisk til øl med veldig markant smak, kan denne være riktig for deg.

Hoppy Lager

[ image ]
Foto: Hilde-Katrin Fjørtoft

Hoppy Lager er en ganske gjennomsiktig og lys oransje øl. Ekspertene mener den ser pen og appetittlig ut, men som en av oss sier: Når ser ikke øl godt ut? Den har en behagelig og fruktig aroma, og panelet lukter både honning og melon. For enkelhets skyld blir vi enige om honningmelon.

Smaken er frisk, men ganske tynn og uten særpreg. Dette er ikke en øl man velger om man er ute etter en særegen smaksopplevelse, men den vil nok kunne drikkes av de fleste, grunnet lite fram- tredende smak. Liker du Dahls, liker du sannsynligvis denne også.

Onkel i Amerika

[ image ]
Foto: Hilde-Katrin Fjørtoft

Onkel i Amerika er testens Ipa, og panelet har et splittet inntrykk av lukten. Lukten av fyllesyke, nyslått gress, og høyfjellsvekster foreslås, men det er enighet om at humlearomaen er sterk. Av utseende er ølen grumsete og dus i fargen, og ligner litt på lynghonning.

– Veldig fin og appetittlig, sier en av ekspertene.

Ettersmaken av Onkel i Amerika kåres til testens beste, men ekspertene er enige om at fruktigheten gjør at ølen minner mer om en Apa enn en Ipa. Navnet peker også i den retningen. Smaken gir assosiasjoner til mango eller papaya, med en sterk bitterhet etter humlen.

Den er bedre enn mange av de andre butikk-ipaene, mener en av ekspertene. Som flere av testens øltyper kunne også Onkel i Amerika hatt godt av å ha en høyere alkoholprosent. Den kunne også med fordel hatt en sterkere smak, men alt i alt er dette en god øl. Jentenes favoritt.

Utpå

[ image ]
Foto: Hilde-Katrin Fjørtoft

Utpå Wit er en gulgrønn hveteøl med hvitt, godt skum. Ekspertene er enige om at den har en sterk lukt av hvete, med syrlig duft av appelsin og koriander. Det er uenigheter blant ekspertene om ølens utseende. Noen mener den ser fyldig og god ut, mens andre mener den ser ut som tynn, gul saft.

– Det er en pen øl. Den ser smakfull ut, som om det er litt tak i den, sier en av ekspertene.

Når det kommer til smak påpeker ekspertene at den smaker mindre enn den lukter. Den er frisk, men har mindre koriandersmak enn forventet. Ølen gir assosiasjoner til sommer, og passer nok godt som en uteøl. Det blir påpekt at den har en god ettersmak og en syrlig hvetesmak.

Passer godt for de som er glad i hveteøl. For øvrig vil blekkspruten på boksen appellere til både tentakkelfetisjister og medlemmer av linjeforeningen Leviathan.