Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Under Dusken vurderer «konkurransen» (2) image

Under Dusken vurderer «konkurransen» (2)

Vår snobbete kulturredaksjon tar en titt på linjeforeningsavisene og gir sin dom over medielandskapet på campus.

Her kan du lese anmeldelsen av linjeforeningsavisene til Nabla, Spanskrøret, Janus, Erudio, og Emil.

Nabladet

Linjeforening: Nabla (FysMat)

Utgave: #2 2017

[ image ]
Foto: Nabladet
Det er ikke slik at vi er elitister her i Under Dusken, vi stiller bare visse krav til kvalitet. Men kvalitet kan komme i mange former, og det er klart at et linjeforeningsblad ikke trenger å ha store faglige, journalistiske eller språklige ambisjoner – det skal først og fremst utfylle en sosial funksjon. Og her er Nabla definitivt inne på noe. De klarer nemlig å kombinere internt stoff med mer faglig motiverte tekster, samt tøys og tull som faktisk presterer å vekke latter. Særlig testen om kommunesammenslåing er et godt stykke aktuell samfunnssatire, som kombinerer språklig og visuell humor til en høyere syntese. Det er også godt å se at selv gløsinger sliter med samme problemer som oss vanlig dødelige, som automatiske dører som lukker seg når det er meninga at de skal gjøre det motsatte. De vanlig dødelige er også hensyntatt i en tekst om såkalte fraktaler, som selv en stakkars dragvollhjerne kan forstå – og selv om det siste kanskje ikke er helt sant, kan man i det minste la seg fascinere. Her er det høyt og lavt, stort og smått, som både interne og eksterne kan ha glede av. Nakenbilde av Nablastyret som man kan nappe ut, og nappe løken til, er også et stort pluss.

Vitnemålet

Linjeforening: Spanskrøret (Lektor realfag)

[ image ]
Foto: Vitnemålet

Utgave: #1 2017

Spanskrøret har vært i avisgamet hakket lenger enn småbrødrene Ugleposten, og står bak en hakket jevnere utgivelse. Til gjengjeld går det stort sett på sparebluss. Om noen skulle tro lektorstudenter ikke har selvironi, kan man lese en moderat morsom guide til bruk av Powerpoint. Og i motsetning til imbesilene i Smørekoppen, har de faktisk forstått hvordan man drifter en «Klara Klok»-spalte – her er problemet heller at man prøver å være både opplysende og morsom, uten å lykkes særlig med noen av delene. Anmeldelse av emner trekker opp, og er en god idé som er rimelig godt utført. Midsidepiken er dessverre nesten 100 prosent tildekt, og er attpåtil ikke pike, men mann.

Januscript

Linjeforening: Janus (Industriell økonomi)

Utgave: #3 2016/2017

[ image ]
Foto: Januscript
I en av tekstene i denne blekka anmelder linjeforeningas revyens publikum, i stedet for omvendt. «Nå er det vår tur,» skriver de. Vel, nå er det vår tur, og vi viser ingen nåde. Jevnt over skriver indøk-skribentene alt for dårlig. Som for å kompensere, prøver visse å spe på med ord som høres flinkt ut, men ender ironisk nok opp med knapt å skrive norsk («Tendenserer»?). Layouten er ikke videre vakker, og av en eller annen grunn er ikke ni (!) sider med snaps nok – bilder tatt gjennom appen er spydd utover sidene med artikler også. Resultatet er mildt sagt rotete. Lenger ut i bladet forsvinner deler av teksten utover sidekanten, men innholdet er såpass lite morsomt at det kanskje er like greit. Ellers går det mye i alkohol og prat derom, og det viser seg at indøkstudentene drikker seg møkkings under seanser der de auksjonerer bort penger til veldedige formål, i en øvelse som ikke kan karakteriseres som noe annet enn pervers.

Ugleposten

Linjeforening: Erudio (Lektor Dragvoll)

Utgave: #1 - 1. Årgang - Desember 2016

[ image ]
Foto: Ugleposten
Dette er en av få aviser gitt ut av en forening på Dragvoll. Passende nok har den også blitt gitt ut totalt én gang, foreløpig. Umiddelbart virker avisa desperat etter å rettferdiggjøre sin egen eksistens, med overskrifter som «Nå gjør vi det bare!» og «Hvorfor ikke?». Når du i tillegg legger til spalten «1 minutt på gangen» lurer vi på om det ikke er redaktørens sexliv som beskrives i innholdsfortegnelsen. Det hjelper ikke at foreningas uglemaskott heter Knølle.

Det er en salig potpurri av artikler. Den esoteriske teksten «Religion for Oliver» omhandler den mystiske Oliver og hans utforskning av religionen. Er dette en kritikk av minoritetsreligioners behandling i det norske skolesystemet? En fagdidaktisk runkesession? For å gi litt faktisk konstruktiv kritikk ville jeg puttet bilde av kilden øverst i «Master»-saken, isteden for et bilde av forsida på en masteroppgave. Nå synes jeg også at et par skrivefeil og litt svak grammatikk kan unnskyldes hos den jevne Gløsing, men dette er jo fremtidens språklærere. Likevel har de oppnådd en usammenlignbar grad av tverrfaglighet ved å dekke Spanskrørets generalforsamling, noe rektor Gunnar Bovim nok er særdeles fornøyd med. Logoen er heller ikke så verst.

Vannmagasinet

Linjeforening: Emil (Energi og miljø)

Utgave: #1 - 2017

En utømmelig kilde av gode ordspill. For det første har man jo tittelen, men vi kan også sette pris på energinyhetene «Watts up», spaltene «Komposten» og «(H)elgelesning» (elgen er Emils maskot).

[ image ]
Men det er ikke bare ordspill, denne avisa har en av de beste grafiske profilene. Det er faktisk en ganske pen avis. Dog, hva ballongtematikken på forsida refererer til, er noe uklart. En av sakene man kan finne er en side med diverse tapasoppskrifter. Disse er både enkle og konsise, selv om jeg spør hvorfor en kikertbolle ikke bare er en falafel? Skyr journalisten bare den slags etnisk språkbruk?

Vannbadet skyr også det tradisjonelle midtsidepike-bildet. Her finner vi en glisende mann sammen med en person utkledd som elg. Nei, dette er ikke en reportasje om furries på Gløshaugen, men del av et syv siders portrettintervju av Kristoffer Halseth, studieveileder for Emil. Dette er et grundig intervju hvor du kan lære både at Kristoffer er level 29 i Pokemon Go og liker Backstreet Boys. Det er bra greier. I tillegg kan avisa by på sexy bilder av mørkt øl, og informasjon om at styret i linjeforeninga tilbrakte 24 timer på Gløshaugen. Sistnevnte ga meg håp om et slags moderne Stanford prison experiment. Dessverre sov de stort sett bare.

Sladder og Snapchat skal selvsagt også med, det er jo på sin plass. Nok en gang bemerkes det at «Elgen observerer at…» er farlig nært en spalte som ligger oss alle nær og kjær.

Her kan du lese anmeldelser av linjeforeningsavisene til Timini, Smørekoppen, Høiskolens Chemikerforening, Delta, og Abakus, og Emil og Volvox og Alkymisten, Handelshøyskolen i Trondheim, Omega, og Broderskapet.