Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Klar Røst på ny restaurant image

Klar Røst på ny restaurant

Nye Røst på Trøndelag teater sanker og dyrker mange av råvarene sine selv. I tillegg til råvarer har de sanket flere gjeve priser og god omtale.

[ image ]
Foto: Linea Bancel
På Røst kan du oppleve nordisk mat på en helt ny måte. Røst startet ganske tilfeldig for ett og et halvt år siden. Kokk Mette Beate Evensen og samboeren Martin Hovdal ønsket å bo nærmere Trondheim. Tilfeldigvis fikk de et tilbud, og det ene førte til det andre.

– Jeg er veldig glad for at det ble som det ble, sier en blid Evensen.

Kokkeduoen fikk med seg to kokker til fra Oslo. Teamet kjenner hverandre godt, og er som en liten familie. De er samkjørte, men forskjellige, og lærer mye av hverandre. Det er også flere studenter som jobber på kjøkkenet.

– I tillegg til oss kokker har vi har tre lærlinger. Det er kjempeartig, smiler Evensen.

LES OGSÅ: Slik kan du sanke og preservere din egen mat selv

Matvisjon

Evensen forteller av de ville gjøre noe ingen andre i byen gjør. De ønsket å skape en matopplevelse utenom det vanlige.

– Jeg synes det er veldig mye bra i Trondheim, men det er mange som fokuserer på det samme.

Restauranten serverer bare satte menyer og tar utgangspunkt i kortreist mat som er i sesong. Preserverte matvarer er også en viktig del av menyen.

– Vi har jobbet mye med preservering før, og var mye på tur sammen før vi startet restauranten. Vi fokuserer mye på å gå ute i skogen og plukke og sanke. Det er en del av konseptet.

Evensen forteller at de synes det er artig med sylting, fermentering, safting, tørking, røyking og salting. I tillegg til preservering fokuserer kokkene på å ta inn andre råvarer enn det som er vanlig.

– Vi tar bare inn hele dyr, og vi fokuserer på å bruke hele dyret. Alt skal brukes, hvis du føler at du ikke kan bruke det må du kanskje tenke litt nytt, sier Evensen.

På Røst blir knokler fra villsau brukt som bordpynt og treet på scenen er prydet med fjær fra ryper. Restauranten har prøvd å slenge seg på nose-to-tail-trenden.

– Det er viktig å ta vare på det vi har. Vi er storforbrukere av ytrefilet og lignende, men det er så mye annet godt enn bare biff, sier Evensen.

Blant råvarene de tar inn har de akkar, skrei og råreke fra Trondheimsfjorden, lam fra Molde, hest fra Røros, og kylling fra Trondheim. Nylig har de også tatt inn villfugl som en venn har skutt.

LES OGSÅ: Som plommen i egget

Sanket fra Trondheimstraktene

[ image ]
Foto: Linea Bancel
I fjor plukket kokkene over hundre liter blåbær. Kirsebær, epler og plommer får de fra venner og bekjente.

– Dette tror jeg også studenter kan gjøre. Det er mange fruktfylte hager rundt omkring og hvis man spør så tror jeg man får plukke hos folk.

Blåbær, tyttebær, krekling og diverse blomster blir til saft.

– Vi fermenterer safta og lager masse brus hele tiden, det synes vi er artig.

Granskudd og bjørkeskudd blir også plukket. De syltes og brukes deretter i det meste, for eksempel i sauser som smakstilsetninger eller som puré.

– Trøndelag teater har jo et juletre inne, og det trives så godt. Så når vi kommer tilbake fra juleferie så er det knopper, og da plukker vi knoppene rett fra juletreet, ler Evensen.

Norsk mattradisjon

Evensen er glad i norsk mattradisjon og synes de er viktige å ta vare på.

– Det er grunnen til at vi fokusere mye på det man gjorde før. I dag har vi jo det mye enklere med kjøleskap og fryser. Likevel er det dumt å ikke preservere, det er jo så enkelt.

Evensen mener at vi kunne vært flinkere til å ta vare på norsk mattradisjon og gjøre ting fra bunnen av, men skjønner at tiden på kjøkkenet er knapp.

– Verden går jævla fort. Man skal være med på alt og være best i alt, og man har ikke tiden til å fokusere på mat, men jeg synes det er trist.

LES OGSÅ: Fire gode eggretter

Mettes studenttips

– Da jeg var student brukte jeg og samboeren min å kjøpe en hel kylling på mandag. Da spiste vi hvert vårt lår. På tirsdag og onsdag delte vi et kyllingbryst. Så kokte vi skroget og lagde suppe. Var det skikkelig knipe så plukket vi kjøttet og lagde kyllingtaco på fredagen.

Evensen tror det er mange som kan bli flinkere til å legge en plan.

– Bare man orker å planlegge litt og bli flinkere til å kjøpe skikkelige grønnsaker så kan man leve godt tror jeg, men man må ville det også. Det er like dyrt å kjøpe ferske grønnsaker som en grandis.

Evensen tror det er mange som er livredde på kjøkkenet. Hun vil oppmuntre studenter til å prøve å hive seg ut i de gledene kjøkkenet kan by på.

– Mange er redde for å gjøre feil, men det tror jeg ikke man kan gjøre.