Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Stortingskandidat med vagina i taket image

Stortingskandidat med vagina i taket

Ragna Vorkinnslien mener at politikk og kultur fint kan forenes, i hennes tilfelle gjennom feministisk kunst.

– Politikk handler ikke bare om partier i debatt, men om alt som skjer i samfunnet. Derfor er det veldig vanskelig å lage kunst som ikke henger sammen med aktualitetene rundt oss.

For politiker og kunstner Ragna Vorkinnslien, går kultur og politikk hånd i hånd. Begge er arenaer for samfunnskritikk og kan tas i bruk for å uttrykke urettferdighet. Hennes politiske aktivitet mater hennes kunstprosjekter.

Les også: Vi gir deg en liten guide til hva slags valgflesk partiene byr på for å forføre studenten.

– Det er veldig mange kunstnere som gjør dette i større eller mindre grad. Kunst er overhodet ikke nødt til å være politisk, men jeg setter pris på politiske budskap i kunst.

Subtile uttrykk

For øyeblikket er hun student ved Kunstakademiet i Trondheim (KiT) og Rødt Sør-Trøndelags førstekandidat til stortingsvalget. Før hun begynte på KiT gikk hun to år på Norges Fotofagskole. Hun forteller at hennes formidling av samfunnskritikk har endret seg med årene.

– I startfasen var jeg var mye hardere i uttrykket, og lagde kunst hvor budskapet og samfunns- kritikken var veldig tydelig. Nå har jeg blitt mer subtil i smaken.

Vorkinnslien forteller at man må tilpasse uttrykket i forhold til budskapet man vil få fram i kunsten. Teknisk har hun jobbet mest med fotografi og tekstil, men hun presiserer at teknikken man tar i bruk gjerne er underordnet prosjektet. Hvert arbeid begynner med en idé, men framgangsmåten derfra kan variere fra gang til gang.

Trygg på valget

Vorkinnslien vokste opp i en familie hvor håndverk hadde stor betydning, og fattet selv interesse for kunsten i tidlig alder. Fra hjemmet lærte hun en del teknikker som hun har tatt med videre til tekstil-kunsten.

Les også: Knut Øye Brandsås er student og politiker for Venstre. Men han har en «mørk» fortid.

– Jeg har lenge vært interessert i kunst, men det var først da jeg startet på Norges Fotofagskole jeg begynte å jobbe grundig med kunstneriske uttrykk. Det var rundt den tiden hun bestemte seg for å satse, og tørre å ta valget om å bli kunstner.

– Nå har jeg blitt trygg på valget mitt og det føles deilig, sier hun.

Humor i kunsten

– Kunsten min er i ferd med å spisse seg og finne et fast uttrykk, men jeg håper jo at den kommer til å fortsette å endre seg. Kunst er alltid under utvikling i takt med livssituasjonen man befinner seg i.

Gjennom nye erfaringer og impulser vil man kunne bringe noe nytt til kunsten. Selv ønsker Vorkinnslien å ta i bruk mange av sine personlige erfaringer, og hun mener at individuelle opplevelser fint kan settes i sammenheng med kritikk av samfunnsstrukturer. Ellers ønsker hun å fortsette med å flette inn humor i kunsten sin.

– Selv om det er et alvorlig tema kan man eksperimentere med virkemidler. Det trenger ikke være bilder av døde barn i Syria for at det skal kommentere urettferdigheter i samfunnet.

Selfies i tekstilvagina

Hun hadde nettopp en avgangsutstilling fra Fotofagskolen, hvor prosjektet hennes gikk ut på å henge en to meter lang vagina i tekstil fra taket. Den var konstruert slik at publikum kunne gå inn i den og ta selfies. Vorkinnslien forteller leende at det var en kø av selfietagende vaginaentusiaster inn til vulvaen.

– Jeg ble veldig fornøyd med utstillingen. Det kan ofte være litt utfordrende å få folk til å ta aktiv del i kunsten. Folk har ofte stor respekt for det som henger på veggen.

Videre planer inkluderer å strekke seg lenger både innenfor kunst og politikk. Hun forteller at framtidsplanene til partiet hennes er å komme inn på Stortinget til høsten.

– I så fall kommer jeg fortsatt til å jobbe med kunst, men studiene må nok utsettes et par år. Hvis jeg ikke kommer inn på Stortinget, er planen å ta en master på KiT.