Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Fastrentekutt fra Lånekassen image

Fastrentekutt fra Lånekassen

Men hva betyr det egentlig for deg og ditt studielån?

Fra 1. november 2017 setter Lånekassen ned renta på sine fastrentelån. Det melder NTB.

De nye rentesatsene innebærer en nedgang på 0,05 prosentpoeng for tre år og ti års bindingstid, og på 0,03 prosentpoeng for dem som ønsker å binde renta i fem år.

Professor Ragnar Torvik ved Institutt for samfunnsøkonomi på NTNU forklarer at denne nedgangen vil utgjøre en liten forskjell for studentene.

– La oss si at du har et lån på 100 000 kroner. Da utgjør nedgangen omtrent 50 kroner i året. Skattefradrag for renteutgifter gjør at etter skatt, så sparer man 38 kroner. Det vil si 73 øre i uken, eller 10 øre per dag, forklarer Torvik.

Å binde, eller ikke binde?

Fra 10. oktober til 17. oktober kan Lånekassens kunder be om å binde renta.
558 300 av Lånekassens tilbakebetalere har flytende rente på studielånet sitt, mens 63 200 har fastrente.

I og med at rentekuttet utgjør en liten forskjell i årlig besparelse, er spørsmålet heller om du bør binde renta di, eller ha flytende rente. Torvik forklarer at det tradisjonellt sett ikke har lønnet seg å binde renta.

– Ett argument mot å binde renta er at du må betale mer enn om du har flytende rente. På den andre siden har du større sikkerhet, da fastrenteavtaler en en form for forsikring. Du betaler et fast beløp du vet på forhånd og er skjermet mot en uventet hendelse, forklarer Torvik.

Både fast og flytende rente blir fastsatt seks ganger i året. Kunder som ikke søker om fastrente, får automatisk flytende rente.