Ekstra samfundsmøte i kveld

Før kveldens festmøte skal det holdes et ekstra møte kun forbeholdt Samfundets medlemmer. En interpellasjon i forbindelse med forrige helgs kontroversielle temafest er et av punktene på programmet.

Tekst: Hanna Jarstø Ervik, Mats Tveraaen, Linn Danielsen Evjemo

Fakta

Interpellasjon:

  • En interpellasjon er en muntlig eller skriftlig forespørsel fra et medlem av en debatterende forsamling til forsamlingens ledelse
  • Kilde: Wikipedia.no

Samfundet sendte torsdag kveld ut en mail til sine medlemmer der de informerte om at det i forkant av kveldens festmøte vil bli avholdt et ekstra samfundsmøte fra 17.30 til 19.00.

På programmet står blant annet en interpellasjon i forbindelse med den mye omdiskuterte temafesten forrige helg.

– Vi bestemte oss for å avholde det ekstra samfundsmøtet etter vårt styremøte på mandag, sier Samfundetleder Tale Bærland.

Det er også lagt ut informasjon på Samfundets hjemmesider.

– Da det var en god del ting som måtte på plass og avklares tok det imidlertid et par dager før styret kunne gå ut offentlig med invitasjonen, forklarer hun.

Les også: Studentene slår ring rundt Samfundet

Møte kun for medlemmer

Samfundsmøtet vil bli avholdt som et rent medlemsmøte, og ifølge samfundets lover er det dermed kun medlemmer og andre som har adgang til Samfundet gjennom lovverket som vil kunne delta.

I e-posten som er sendt ut til Samfundets medlemmer, står det:

«Vi ønsker at våre medlemmer skal føle seg ekstra trygge på talerstolen under dette møtet, det er en fri talerstol og alle skal kunne få lov til å si det de ønsker. Derfor velger vi under dette møtet å ikke innby andre.»

Bærland forteller at flere frivillige har opplevd en del fæle opplevelser i møte med eksterne aktører og personer den siste uka. Dette skal inkluderer både mailer og telefoner fra fremmede. I invitasjonen fra Samfundet ble det derfor vektlagt at alle medlemmene skal føle seg trygge på talerstolen under møtet.

Hun informerer om at det vil bli lagt ut referat, men i mer anonymisert format, i etterkant av møtet.

Les også: – Dette er ikke tiden for å hylle Studentersamfundet

– Vi må diskutere hva som skal tolereres

Student Hedda Savosnick er blant dem som reagerte kraftig på den mye omtalte festen på Selskapssiden forrige helg. Hun mener temafesten var et hån mot ofrene, ikke nazistene, og er glad for at dette blir tema på kveldens ekstraordinære møte.

– Jeg savner en stemme som hever seg over hvorvidt noen er støtt. Samfundet har beklaget at de har støtt noen, men jeg savner at Samfundet tar avstand fra arrangementet hvor humor er brukt til å latterliggjøre ofre. Jeg håper det kan bli starten på en debatt som kan taes opp igjen på et samfundsmøte, sier hun.

Hun synes det har vært et veldig stort fokus på de som arrangerte festen, og mener at man glemmer at deltakerne som var innom og kjøpte «Auschwitz»- og «Nacht und nebel»-drinker også er ansvarlige.

— Jeg håper Samfundet hever seg over å snakke om hvem som har skylden, og heller diskuterer hva som skal tolereres, sier Savosnick.

Tettpakket program

I tillegg til interpellasjonen i forbindelse med temafesten forrige helg, består programmet for det ekstraordinære møtet blant annet av valg av medlemmer til Rådet, og en resolusjon i forbindelse med Klimasøksmål Arktis.

– Vi er fullt klar over at programmet er ganske fullpakket. Går det over tiden, så får vi nesten bare la det gå over tiden, sier Bærland.

I så fall vil dette gå utover Festmøte: Sex, som i programmet er satt til å starte 19.10.

– Vi er klar over at dette kanskje ikke er optimalt, men det var ikke mulig å arrangere samfundsmøtet tidligere på kvelden heller grunnet andre arrangementer på huset, forklarer Bærland.

På Samfundets hjemmesider er det mulig å lese resolusjonen knyttet til klimasøksmål Arktisk, men interpellasjonen i forbindelse med temafesten er ikke tilgjengelig.

Ifølge Håvard Bertelsen, som skal lede interpellasjonen, skal det rettes spørsmål mot de aktuelle organene med ansvar for arrangementet på Selskapssiden forrige lørdag: Hva skjedde i forkant, og hvordan jobbes det nå innad for å forhindre at slike ting skjer igjen.

Han tviler ikke på at Styret har organisert møtet på best mulig måte.

– Jeg har full tillit til at Samfundet har satt av god nok tid til å diskutere saken. Det er fint at de velger å avholde et slikt ekstraordinært samfundmøte for saken, sier han.

Powered by Labrador CMS