Samfunnet bak Samfundet
ISFiT
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Snowden i Storsalen på Skype image

Snowden i Storsalen på Skype

Selv om Snowden ikke kan møte i person, kan du likevel stille spørsmål til den ettersøkte på Samfundet neste helg.

Søndag 11. mars skal det holdes en skypesamtale med Edward Snowden i Storsalen. Styret ved Samfundet og Amnesty International region Midt inviterer til en kveld med overvåkning på agendaen. Spørsmålet om hva myndighetene har rett til å vite er et like stort etisk problem som et lovmessig problem, skriver Samfundetstyret i en pressemelding.

– Det kommer til å bli kjempegøy og skikkelig spennende. Det har vært mye jobb å få tak i Snowden, så det er jo supermorsomt å endelig å kunne fortelle alle sammen, forteller PR- og presseansvarlig Dag Audun H. Kårtvedt i Samfundetstyret.

Saksøkte den norske stat

Dette vil ikke være første gang Snowden har gjestet Trondheim over Skype. I november 2016 hadde en stappfull Kunsthall Trondheim også en samtale om samme tema med Snowden.

Snowden er ettersøkt for å ha lekket en stor mengde informasjon, hemmeligstemplet av amerikanske myndigheter. Han befinner seg nå i Russland. I april 2016 saksøkte Snowden den norske stat i et forsøk på å forhindre eventuell utlevering til USA i sammenheng med mottakelsen av en pris fra Norsk Pen, ifølge Norsk Pens nettsider.

Like aktuelt i dag

Kårtvedt mener spørsmålene rundt overvåkning er veldig aktuelle.

– Det er jo noe som dukker opp stadig i nyhetsbildet. Det er et tema man må ta stilling til, og det har kanskje vært et annet fokus i Norge rundt overvåkning, så gjennom denne kvelden kan vi få det norske perspektivet, sier han.

Spørsmålene rundt overvåkning og rettigheter, spesielt i sammenheng med Grunnloven og den europeiske menneskerettighetskonvensjon, har den siste tiden vist seg å være like aktuelle nå som før. NRK avslørte nylig en lyttestasjon på Ringeriket, og til tross for forsvarsminister Frank Bakke-Jensens avvisning av anklagen, er saken brennhet i media.