Samfunnet bak Samfundet
ISFiT
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Fire artister vi fant på MySpace image

Fire artister vi fant på MySpace

MySpace var kanskje en døgnflue, men vi husker tilbake til da musikkens fremste stjerner var å finne der.

Justice

Hvem liker vel ikke den mørke siden av disco? Justice prøvde, og har til en viss grad lyktes, med å gjøre disco kult igjen i det 21. århundre. Godt hjulpet av tidlig spredning av remixer over internett ble deres debut i 2007 en enorm suksess, og låta «D.A.N.C.E» vil nok for alltid være en personlig favoritt.

Man skulle kanskje tro at det gikk nedover musikalsk sett etter en så solid start for duoen, men nå er Justice i den sjeldne kategorien med artister som etter en brak-debut fortsatt føles relevante ti år senere.

Lily Allen

[ image ]
Foto: Warner Music Sweden
I dag er hun muligens mest kjent som storesøstra til Theon Greyjoy, men en gang i tida var hun selve kronjuvelen i imperiet myspace. com. I 2009 slapp hun andrealbumet It’s Not Me, It’s You på nettsiden, til gratis nytelse for alle sine fans. På den tida var det ganske kult og ræddis, og tiåret markerer en 180 graders omveltning i musikkbransjen, hvor steile fronter møtes i diskursen om musikkens verdi i kroner og øre.

Debatten lever fortsatt, og det gjør jaggu Lily Allen og. Senest i fjor gav hun ut ny musikk, men det er nok fantastiske popperler som «Fuck You» og «The Fear» hun vil huskes for.

Arctic Monkeys

Bandet i fra Sheffield som de siste årene har spilt på arenaer verden over hadde sin spede begynnelse i 2002, og var en av de første bandene som virkelig tok av på internett. Det var faktisk fansen selv, og ikke bandet, som tok initiativ til å skape MySpace-siden som var med på å gi de internasjonal oppmerksomhet i begynnelsen.

Man kan trygt si at Arctic Monkeys overlevde etter at MySpace ble ukult - headlinerplasser på en rekke av verdens største festivaler, inkludert årets Øyafestival, sier litt om hvor enorme de har blitt.

Matias Tellez

[ image ]
Foto: foto.samfundet.no
MySpace kom og gikk veldig fort her på bjerget, men ringreven Tellez rakk å bli en aldri så liten sensasjon delvis gjennom det antikke sosiale mediet. Jeg kan vagt huske en NRK-reportasje fra midten av 2000-tallet om hvordan det mytiske cyberspace kunne kickstarte artistkarrierer, og den gang 17-årige Matias Tellez ble intervjuet. I 2008 vant han Urørt med låta «Brand New Kicks», men i dag er han nok mest kjent som produsent, og for bandet sitt Young Dreams.