Samfunnet bak Samfundet
ISFiT
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article – En stor skuffelse image

– En stor skuffelse

Mandag ble forslag til statsbudsjett for 2019 lagt fram, og NTNU får heller ikke i år støtte til byggeprosjektet i Elgesetergate 10. Dette er skuffende sier Sit og Velferdstinget.

Allerede i juni 2016 sa regjeringen ja til et felles bygg for Sit og NTNU i Elgesetergate 10-14, men pengene har latt vente på seg.

I februar sa Sit at det nærmer seg kritisk for byggeprosjektet, men heller ikke i år får NTNU bevilgningen sin.

– Vi hadde håpet at prosjektet skulle bli med i år, så selvfølgelig er det en skuffelse, sier administrerende direktør Audhild Kvam i Sit.

Venter i spenning

Styret i Sit vedtok i september å bevilge 300 millioner til deres del av bygget, som skal dekke cirka en tredjedel av kostnaden. Sit hadde ifølge Kvam satset på at regjeringen skulle bevilge NTNUs del av bygget.

– Vi har heldigvis ikke brukt de pengene ennå, så hvis ikke NTNU får sin bevilgning skal ikke vi heller bruke penger. Da må vi ta en diskusjonen om vi skal være tålmodige i enda et år eller om vi skal starte prosessen med å lete etter et alternativ, sier hun.

Kvam understreker at de ikke har gitt opp ennå, og at de nå venter i spenning på hva Stortinget gjør videre.

– Vi har enda et håp om å få det med, for nå skal Stortinget behandle budsjettet, og de kan gjøre endringer. Vi vet at vi har politisk støtte, i hvert fall lokalt, og vi håper dette kan gi utslag i Stortingets behandlingsprosess, sier hun.

Les også: Statsbudsjettet for 2019 skaper misnøye blant studenter

Staten må stille opp

Kvam mener Elgesetergate 10 er et viktig tiltak nettopp fordi det er et sambruksbygg. Å kombinere treningsareal fra Sit og undervisningsrom fra NTNU vil gjøre de totale kostnadene lavere.

– Nå har studentene sagt seg villige til å betale en tredjedel, og da bør staten også stille opp med resten av finansieringen. Ellers mister vi sambruksgevinsten, og det blir dyrere for alle parter, sier hun.

Sit har per nå en midlertidig løsning med å leie Portalen, men ifølge Kvam er dette en dyr og langt fra optimal løsning.

– Derfor er et nytt treningsbygg en hastesak, for vi merker at studentene begynner å bli utålmodige, sier hun.

Les også: Ingen penger til Elgesetergate 10

Må på plass

[ image ]
Foto: Endre Michael Austad Ulberg
Leder Ragnhild Karlsen Dalslåen i Velferdstinget.
En annen av de som jobber for å få dette prosjektet på plass, er leder Ragnhild Karlsen Dalslåen av Velferdstinget. Hun sier at de selvfølgelig er utrolig skuffet, men at de ikke gir opp håpet nå.

– Heldigvis er ikke statsbudsjettet vedtatt ennå, og vi er spente på videre behandling på Stortinget. Trøndelagsbenken har sagt at de skal jobbe for å få dette inn på statsbudsjettet, og det skal vi også, understreker hun.

Dalslåen er heller ikke fornøyd med dagens løsning, der studentene selv betaler den høye leien på Portalen.

– Det kan vi ikke fortsette med i det uendelige, og en erstatning må på plass – helst skulle den vært det i 2017.

Ifølge Dalslåen jobber studentene, Sit, NTNU, samt politikerne tett sammen for å nå målet, som er sentralt for studentlivet i byen.

– Regjeringen sier de ønsker å satse på høyere utdanning, og det å bevilge penger til Elgesetergate 10 er nettopp dét. Dette er et bygg som vil gagne alle studentene i Trondheim.