Studiestart
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Pstereo
Underholdning
Article Digg dipp og dressing image

Digg dipp og dressing

Spis deg lei på ferdigkjøpte dipper og dressinger? Lag din egen da vel!

Blåmuggostdipp

Fantastisk god til spicy kyllingklubber, eller som dressing til kjøttboller eller burger av lam.

Ingredienser

• Cirka 80 gram blåmuggost (for eksempel Selbu Blå)
• Cirka 200 gram rømme eller crème fraîche
• 3-4 ss majones
• 2-3 selleristenger finhakket
• Et par dråper tabasco (gjerne mer, om du liker det spicy)
• Sitronsaft
• Salt og pepper (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Skyll, skrell og kutt selleristang. Mos blåmuggosten med fingrene eller en gaffel i en bolle.

  2. Ha majones og crème fraîche i bollen med blåmuggosten og bland godt. Ha i selleri og tilsett tabasco, sitronsaft, salt og pepper. Bland og smak til.

  3. Dip in!

PS: Restene gjør seg godt i en kremet pastasaus sammen med for eksempel spinat. Bare husk at det vil det være fordelaktig å ha brukt crème fraîche, da rømmen vil sprekke når den varmebehandles.

Les også: Spis fredagstacoen din her

Aioli

Ingredienser

• 2 romtempererte egg
• 2 dl olje
• 2-3 hvitløksfedd (fjern spiren i midten)
• Sitronsaft
• Salt og pepper

Hvis du ønsker kan du tilsette for eksempel urter, safran eller cayennepepper for en litt annen variant.

Alle har smakt det, mange har likt det, men har du laget din egen? Kjøtt, fisk, skalldyr og supper løftes alle til nye høyder med en god hjemmelaget hvitløksmajones.

Slik gjør du:

  1. Ha hvitløk, egg, salt og pepper i et høyt glass eller litermål. Ha i oljen til slutt.

  2. Bland med stavmikser til du har en jevn og tykk konsistens.

  3. Ha i et par spiseskjeer varmt vann for å unngå at den skiller seg. Ha så i ønsket mengde sitronsaft, og tilsett eventuelt andre smaker. Smak til og server.

Les også: Jakten på en bærekraftig fredagstaco

Pesto

Som poteten kan pesto anvendes til det meste, men den bidrar med mye mer smak. Kjøtt, fisk, kylling, baguetter, pasta og pizza er bare noen av mange som lever lykkelig i et polyamorøst forhold i denne grønne herligheten.

Ingredienser

• 1 neve ristede pinjekjerner
• 1 mellomstort hvitløksfedd (fjern den grønne spiren i midten)
• 1 potte basilikum
• Olivenolje
• Revet parmesan
• Sitronsaft
• Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne på medium varme i noen minutter. Pass på å ikke svi dem.

  2. Ha hvitløk, pinjekjerner og basilikum i en kjøkkenmaskin. Du kan bruke stavmikser. Kjør til hvitløk og pinjekjerner er finhakket, og spe med olje til ønsket konsistens. Den kan godt være litt tynn, da parmesanen vil jevne pestoen.

  3. Skru av maskinen og vend inn revet parmesan. (Forholdet mellom olje og parmesan avgjør konsistensen, prøv deg fram).

  4. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

PS: Pesto kan lages i utallige varianter. Andre typer er spinatpesto, korianderpesto, rød pesto og persillepesto, med flere. Nøttene kan også varieres. Mandler, cashewnøtter og hasselnøtter, med flere, kan alle brukes. Framgangsmåten er den samme, så det er bare å prøve seg fram.

[ image ]
Foto: Jesper Meisler