Øyafestivalen
Samfunnet bak Samfundet
ISFiT
Pstereo
Nyheter
Reportasje
Kultur
Forskning
Kommentar
Musikk
UKA
Sport
Forbruker
Anmeldelse
Portrett
Debatt
Underholdning
Article Den kalde, fine tida image

Den kalde, fine tida

Det sies om livet at kun to ting er sikkert: døden og skatt. Som student møter du etter hvert begge deler, men noe som er litt mer sikkert og desto mer gjentagende er eksamen.

Jeg skal være ærlig, og kanskje litt utradisjonell, men jeg er ganske glad i eksamensperioden. Stillheten senker seg over lesesalen, og det eneste du kan høre er en lett blafring idet helt ubrukte pensumbøker åpnes for første gang. Det, og en salig blanding av diverse «chill focus»- og «soothing studying»-spillelister fra Spotify som naboen din med headset spiller på repeat. Den samme naboen som insisterer på å spise knekkebrød med makrell i tomat på pulten til lunsj. Hver dag.

Misforstå meg rett: Jeg er ikke en person som er veldig glad i stress eller overhengende frister. Tvert om har jeg en aversjon mot deadliner og misliker alt som gir voldsomme utslag på pulsklokka. Jeg har et ansikt og en personlighet som viser veldig godt at jeg er stressa, og jeg er ikke flink under press.

Likevel er det noe deilig over å styre sin egen hverdag. Til vanlig må du jo gå i forelesning og late som du har dårlig samvittighet for å sjekke Instagram hele tida, mens nå kan du endelig oppdatere den hele dagen, helt fritt for andres dømmende blikk. Du kan se på Youtube og late som det er læring! Bare sleng inn en og annen videoforelesning mellom humorkavalkadene, så kan du kalle det studering samtidig. Er det sånn her det er å jobbe frilans?

Les også: Digitalisering av eksamen ved NTNU

På den annen side, ikke alt ved eksamensperioden er veldig koselig. Det er mørkt når du går inn og mørkt når du går ut av lesesalen, og det smitter over på både humor og sinnsstemning. Det hjelper heller ikke at dietten stort sett er mellombar og klementiner, og at du har fi re forskjellige versjoner av Nelly og Kelly Rowland – «Dilemma» på hjernen på grunn av Markus Nebys siste Instagram-påfunn.

Likevel må man velge å se det fine i en ellers stressende tid. Jeg er absolutt ingen ekspert, og eksamenstida kommer hvert år som julekvelden på kjerringa for meg også, men jeg har tross alt gjort dette i noen år. Derfor tillater jeg meg å komme med noen råd på veien – kanskje ikke veien til A, men i hvert fall den veien som gjør at du også denne gangen kommer deg helskinnet gjennom adventstida. For det første, husk at tida di er dyrebar, men ikke uerstattelig.

Bruk god tid på lunsjen, og snakk med de du vanligvis bare nikker til på vei inn og ut av forelesning. Snakk om noe annet enn pensum, kanskje dere kan planlegge eksamensfesten kullet deres skal ha? I tillegg er det viktig å gjøre noe hyggelig før eksamensdagen, gå på kino eller ta en løpetur. Ingen lærer noe den siste dagen uansett.

Videre må du huske å nyte førjulstida. Hør på julemusikk på bussen, ring mora di og si at du har bestilt billetter hjem og nyt den første snøen. Den blir til irriterende slaps fort nok, ingen vits i å ta sorgene på forskudd. Det siste du bør ta med deg er at eksamenstida er som semesterets helg: det er lov å kose seg litt ekstra. Kjøp med deg en pose godteri som du kan dele med naboen på lesesalen om dere har lange dager, eller lag litt ekstra pizza som du kan ha med til lunsj.

Jeg håper du som leser dette bruker noen av tipsene, og at kanskje du også lærer å sette pris på eksamensperioden. Husk at i enden av alt venter jula som en lun gulrot. Da er det bare å komme seg gjennom det helvetet som er julegaveshopping, så kan du la beina ligge høyt og kjedespise pepperkaker. God eksamenstid!

Les også: Vil sikre Samfundets formål