Ikke spill lotto med framtiden vår!

Fem timer. Det er tiden det tar å avgjøre framtiden din.

Tekst: Erling Eide Hustvedt, styremedlem i AUF Trondheim

Fakta

Har du noe på hjertet?

Under Dusken tar gjerne imot innlegg fra lesere. Lengde på innlegg er mellom 1800 og 3500 tegn.

Vi forbeholder oss retten til å redigere og forkorte innlegg.

Send ditt innlegg til debattredaktor@studentmediene.no.

Tiden det tar å avgjøre hvilken videregående skole du får gå på. Tiden det tar å bestemme hvilket studie du kommer inn på og hvilken jobb du får i framtiden. Tiden det tar å gjennomføre en eksamen. Dagens eksamensordning er både utdatert og urettferdig. AUF i Trondheim ønsker derfor å avskaffe eksamen, og vil se på mulighetene for en alternativ sluttvurdering hvor elevene får vist kompetansen sin over lengre tid.

Utdanningsdirektoratet skriver at formålet med eksamen er at «kandidaten skal få anledning til å vise sin kompetanse». Dette formålet ivaretas svært dårlig med dagens vurderingsform. Pensumet elever og studenter skal gjennom er enormt, men eksamen tester kun elevens kompetanse i en brøkdel av fagene. Kanskje er du i tillegg så uheldig at du blir trukket opp i et fag du sliter med. Matematikk betyr for noen romantikk, men for mange betyr det problematikk. Eksamen reflekterer rett og slett ikke det eleven kan, og vi må ha en ny vurderingsform som gjør dette.

Månedsvis med arbeid kan gå i vasken dersom man har en dårlig dag. Kanskje er man syk eller får jernteppe av alt stresset. Vi synes ikke det forsvarlig at framtiden din i stor grad skal bestemmes av dagsformen din og hvordan du presterer i løpet av fem timer. Vi mener vurderingen bør skje over lengre tid. Da får man vist utviklingen sin, og det vil fjerne det enorme presset både før og under eksamen.

Utdanning skal handle om å lære. I dag er fokuset kun på hvordan man presterer. Vi ønsker en vurderingsform som tillater eleven å utvikle seg. Fokus skal være på forbedring, ikke på vurdering. Derfor ønsker vi å innføre mappevurdering. Dette innebærer at man leverer en mappe med oppgaver man har gjennomført i løpet av året. Man velger selv hvilke oppgaver som skal vurderes, noe som vil føre til en bedre egenvurdering og refleksjon, samt mer bevisstgjøring rundt egen utvikling. Å fordele arbeidet utover året vil òg redusere det store eksamenspresset, og karakterene dine vil ikke lenger være bestemt av dagsformen din.

Dagens eksamensordning må avskaffes. Ikke spill lotto med framtiden vår!

Powered by Labrador CMS