Nyheter
Kommentar
Leder
Debatt
Reportasje
Portrett
Forskning
Forbruker
Sport
Musikk
Kultur
Anmeldelse
Underholdning
UKA
ISFiT
Pstereo
Øyafestivalen
Festningen
Article Kjære medstudenter, velkommen til UKEsemester. image

Kjære medstudenter, velkommen til UKEsemester.

Det er noe magisk som foregår her som man neppe vil finne maken til i arbeidslivet.

Trondheim har en helt unik student­historie, og trøndere er flinke til å ivareta gode historier. Kanskje er det lokal­patriotismen som holder historiene levende. Vi har nemlig mye å være stolte av som studieby, og UKA er en stor del av dens identitet. La meg forklare nærmere:

Annenhvert år arrangerer trondheims­studentene UKA. Siden 1917 har dette vært som et pulserende hjertebank for studielivet, som tusenvis har satt sjela si i og videreutviklet. Det har hatt så stor betydning for studentene som har vært her at gamle studenter jevnlig kommer tilbake mer enn 50 år etter at de er ferdigstudert. NTNU-jubilanter, som feirer gjenforening med sitt studie­kull, møtes i Trondheim under UKA, slik at for eksempel både kull 68’ og 69’ feirer 50-årsjubileum denne høsten. De sangene som ble sunget i lystig lag for 50 år siden, er de samme sangene vi synger i dag. Sangen «Nu Klinger» er ennå obligatorisk allsang på arrangementer hos flere linjeforeninger. Den ble skrevet til UKA-29, samme år som det nåværende Studentersamfundet sto ferdig bygd. Før den tid brukte studentene et bygg kalt Cirkus, som lå omtrent der Prinsen kino står nå.

Fra arkivet: Drømmen om det evige studentliv

I tillegg var Trondheim kjent for sitt store oppmøte og kreative innslag i UKE­toget. Da gikk studentene i parade inn til midtbyen og reiste et tårn som sto over ti meter høyt, for å erklære byen for beleiret av studentene. Kjemistudentene hadde røykshow med kjemikalier i reaksjon, marinstudentene bygde fartøy som ble sjøsatt, og byggstudentene stod for UKEtårnet. Dette pågikk helt frem til 2000-tallet, og ble sendt på NRK over hele landet. Jeg vil anbefale alle å kikke på en tidslinje NRK lagde til UKAs 100-årsjubileum. Der kan dere se mange komiske klipp.

UKAs størrelse på nasjonal skala har også vært betydelig i mange år. Torgeir Bryge Ødegården skriver i UKAs 100-årsjubileumsbok om hvordan OL-arrangørene på Lillehammer ønsket å lære av trondheimsstudentene, og at NTB hadde meldt at «LOOC (Lillehammer Olympic Organizational Committee) har hatt observatører i Trondheim for å lære dugnadsarbeid av studentene. (...) Kulturdelen av OL i 1994 blir omtrent av samme størrelse som ‘Uka’, er det opplyst».

I løpet av mine 4 år som student i Trondheim har jeg sett hvor mye lidenskap som ligger i frivilligheten. Det er noe magisk som foregår her som man neppe vil finne maken til i arbeidslivet. Å studere i Trondheim betyr at du har mulighet til å ta del i denne historien. Vi får lov til å ha innflytelse på en utrolig spennende kultur, og bære videre det vi mener er verdt å ivareta.

Min oppfordring til alle nye studenter er å gripe denne sjansen. Når du selv har barn eller barnebarn som studerer i Trondheim kan du skue tilbake og se hvordan tilværelsen har utviklet seg. Dette er vår historie. La Trondheim få merke det er en studenterby.