Nyheter
Kommentar
Leder
Debatt
Reportasje
Portrett
Forskning
Forbruker
Sport
Musikk
Kultur
Anmeldelse
Underholdning
UKA
ISFiT
Pstereo
Øyafestivalen
Festningen
Article Ferskt steinalderbrød image

Ferskt steinalderbrød

Som student går det mye brød. Spar penger og nyt matpakken i god samvittighet.

Mange studenter velger å overleve på et tørt kneipbrød eller bruke studielånet på dyre fullkornsbrød, men hva om det gikk an å lage brødet selv?

Brød er altså ikke vanskelig å lage, og utenom å kna deigen litt, går mesteparten av tiden med på å la deigen heve. Det kan virke umulig å sette av tid til brødbaking i en travel studenthverdag, men ved å sette av noen timer i helgen til å bake et par brød, kan du nyte matpakken med god samvittighet. For ikke bare er det billigere å lage brødet selv, det er også av bedre kvalitet enn det meste man finner i butikken.

DETTE TRENGER DU:

  • 1 kg hvetemel
  • 50 gram rugmel
  • 50 gram havregryn
  • 8 dl vann (lunkent)
  • Halv pose tørrgjær
  • Smurte brødformer

Framgangsmåte

  1. Bland alt det tørre i en bolle.

  2. Tilsett lunkent vann i bollen.

  3. Elt deigen i bollen i 5 minutter. (Du skal ha en seig masse som fester seg til bollen.)

  4. La deigen heve i 60 min. Ha plast eller en kopphåndduk over bollen slik at fuktigheten ikke forsvinner.

  5. Elt deigen forsiktig i 2-5 min. (Pass på at du ikke slår ut all luften du har i deigen.)

  6. Fordel deigen i to brødformer (det er lurt å smøre formene og drysse litt hvetemel i dem først), og la brødene etterheve ytterligere i 60 minutter.

  7. Forvarm ovnen til 210 grader. Brødene skal steke i 40 minutter.

  8. Når brødene er ferdigstekt, er det lurt å la dem hvile på rist, da vil skorpen bli sprøere.