Nyheter
Kommentar
Leder
Debatt
Reportasje
Portrett
Forskning
Forbruker
Sport
Musikk
Kultur
Anmeldelse
Underholdning
UKA
ISFiT
Pstereo
Øyafestivalen
Festningen
Article Fiffige fløtekarameller image

Fiffige fløtekarameller

Kom deg igjennom en seiglivet sosial isolasjon, med en desto seigere, hjemmelaget karamell.

Blir romkameratene dine litt for mye, er det fint å kunne glede deg selv, samtidig som du kan stilne dem. Begynner man å lage hjemmelaget karamell, finner man ut at det er søtt, klissete, seigt og stopper selv den mest forstyrrende skravl. Lite er bedre enn å kunne knaske knallgode, klissete karameller kontra krevende koronakarantene.

Antallet herlige karameller du får laget avhenger av formen din, og hvor store biter du deler opp karamellmassen i til slutt. For å lage 40 biter karamell, på cirka en centimeter per stykk, i en medium ildfast form trenger du:

Ingredienser for karameller


 • 2 dl fløte
 • 170 g sukker
 • ½ dl lys sirup
 • 1 ss margarin eller smør
 • 1 ss kakao (Kan sløyfes)
 • Hakkede nøtter (Kan sløyfes)
 • En klype salt (Kan sløyfes)
 • Slik lager du karamellene:

  Legg et bakepapir i utvalgt form, og smør godt. Du kan bruke smør, margarin, men også en nøytral olje. Bland fløte, sukker, sirup og eventuelt kakao i en kjele og begynn å koke massen. Husk å røre underveis. Når massen er ferdigkokt ved 120 - 125℃, eller til dråpetesten er bestått, rører man inn smøret eller margarinen.

  Dråpetesten:

  Har man ikke sukkertermometre for å måle temperaturen i karamellen, kan en gjøre dråpetesten. Det er å ta en dråpe karamell i et glass kaldt vann. Hvis dråpen stivner, og kan formes til en ball, er den varm nok.

  Hell over karamellmassen i det smurte bakepapiret, og la karamellen stivne. Mens de stivner kan man drysse over hakkede nøtter, eller eventuelt litt salt.

  Skjær opp karamellene i passe biter. Skal man ikke spise alt på en gang, kan man pakke dem inn i for eksempel bakepapir. For å gjøre dem enda fastere, kan de settes noen timer inn i et kjøleskap.

  Karamellene krever at du følger med under prosessen, fordi karamellmassen skal bli veldig varm. Pass på å ikke brenne deg selv, romkamerater, husdyr, eller husplanter.